När omöjlig teknik verkligen funkar

Text:

Bild: PAUL BRAVEN

En helt oväntad part framstår som skicklig i Khashoggiaffären.

Den turkiska underrättelsetjänsten MIT har haft en mångårig golgatavandring sedan MIT-befäl vid gränsen mot Syrien på dolda filminspelningar avslöjades med att beväpna terrorgruppen IS. Turkiet, USA:s allierade i kampen mot terrorsekten, visade sig tala med kluven tunga och blev tvungen att förklara sig.

Nu har MIT fått en slags upprättelse när det framkommit att turkarna vet mer än saudierna påstår sig veta när det handlar om den regimkritiske saudiern Jamal Khashoggis öde; journalisten som steg in på saudiska konsulatet i Istanbul och försvann.

Genast nämndes ljudinspelningar som tydde på för­hör, tortyr och mord. Spekulationerna satte genast i gång. Om saudierna är avlyssnade – vilka andra kan vara det?

MIT försökte avstyra allt­ihop genom att för regimtrogna tidningar läcka uppgifter om att det i själva verket var Khashoggis Appleklocka på handleden som hade stått för inspelningarna. Teknikexperter slog fast att det var nära nog omöjligt att spela in ljud och ladda över till en mobil eller internet.

Återigen: Hur kom MIT över ljudinspelningarna?

Enligt samma medieuppgifter försökte banemännen ta bort filer från klockan och lyckades låsa upp den med Khashoggis fingeravtryck – men alla som sett en Apple-klocka vet att det inte finns någon sådan sensor. Och när den spelar in ljud visas alltid en röd indikator, vilket redan där borde ha väckt misstankar.

De lösa trådarna leder tillbaka till MIT. Men nu har hela händelsen överskuggats av att en diplomatisk kris har blossat upp mellan USA och Saudiarabien.

Den enda vars aktier verkligen stärkts under den här incidenten är Turkiets underrättelsetjänst – och om den någonsin börsnoteras har den redan ett väletablerat tickernamn: MIT.

Tidigare Fokuserat

Krympt kostar lika mycket (#41)

Statens behov av poeter (#40)

Den odynamiska duon Ygeman-Strömmer (#39)