Nu då, Djokovic?

Världsettan i tennis har blivit en galjonsfigur för vaccinmotståndarna – och den australiensiska regeringens största fiende.

Text:

Bild: Mark Baker/AP/TT

Det blev inte som han hade hoppats. Bara tre dagar innan Australian Open hade den serbiske världsettan återigen blivit av med sitt australiensiska visum. Första gången lyckades hans advokater överklaga beslutet, men den här gången klev migrationsministern Alex Hawke in och använde sitt mandat för att stoppa världsstjärnan från att vistas i landet. Migrationsministern motiverade beslutet med hälso- och ordningsskäl.

Novak Djokovic är ovaccinerad. Han har haft covid-19 tidigare, men har flera gånger uttryckt sig skeptiskt till vaccineringen. Tidigare har han vägrat svara på om han är vaccinerad eller inte och i november hotade han med att avstå från Australian Open om turneringen beslutade sig för att klubba sitt förslag om att spelarna måste vara fullvaccinerade för att delta i turneringen.

”Regeringen är starkt engagerade i att skydda de australiensiska gränserna, särskilt med hänsyn till covid 19-pandemin”, skrev Alex Hawke i sitt uttalande. Novak Djokovic överklagade via advokater genast beslutet. Förhandlingar har hållits under fredagen. Han är fortfarande en fri man, men kommer att återvända till det karantänhotell i Melbourne som han vistats på de senaste åtta dagarna.

Med tre dagar kvar till turneringsstarten vet fortfarande ingen om vinnaren de tre senaste åren kommer att kunna delta. Lika oklart är det om han kommer kunna vara med nästa år – om rätten går på ministerns linje riskerar tennisstjärnan att inreseförbud till Australien i tre år.

Förra veckan när han satt i karantän på hotellet i Melbourne samlades tusentals fans utanför hotellet, till stöd för tennisstjärnan. Många var australiensare med serbiska rötter – Över 70 000 serber bor i Australien.

Tennisstjärnan Djokovic är inte den första idrottsstjärnan som vägrat uppge vaccinstatus eller vägrat vaccinera sig. I USA har Brooklyn Nets basketstjärna Kyrie Irving hållits utanför laget under säsongens första tredjedel efter att ha vägrat ta sin spruta. New York har likt Australien tuffare restriktioner än många. Kyrie Irving tilläts inte spela hemmamatcher utan att bryta mot restriktionerna, vilket ledde till att klubben fram tills i veckan höll honom utanför truppen. Han blev med beslutet en galjonsfigur för vaccinmotståndare som menade att basketspelaren är ansiktet utåt för deras kamp mot frihetsbegränsningar och restriktioner.

Motståndarna samlades i en enad front. Det var allt från konspirationsteoretikerna som hävdar att vaccinet är farligt (på befolkningsnivå har inga svårare biverkningar kunnat konstateras, enligt forskningen) till restriktionsmotståndarna som hävdar att restriktionernas proportionalitet inte är rimliga sett till antalet dödsfall.

KYRIE IRVING FÖRLÄTS av klubben när resten av laget drabbades hårt av covid-19. Nu ska han spela alla bortamatcher. För Novak Djokovic ser det tuffare ut.

Australien har några av världens tuffaste regler mot smittan. Som inresande måste man kunna visa upp att man är fullvaccinerad, men Novak Djokovic visade i stället på att han redan smittats av viruset vid två tillfällen, senast den 16 september. Forskningen är enig om att man har ett skydd mot smittan om man varit sjuk tidigare, men i det här fallet gjorde Djokovic uppgifter bara Australien ännu argare. Under sin sjukdomsperiod – mellan den 16 december och 22 december – hann världsettan bland annat genomföra en intervju med den franska morgontidningen L´’Equipe. Trots de tuffa australiensiska reglerna vände sig ändå opinionen mot Novak Djokovic på grund av att han till synes inte tagit viruset på allvar. I ett uttalande via sociala medier slog Djokovic ifrån sig skulden och menade att han hållit avstånd och burit mask, men medgav att han gjort fel som genomfört intervjun.

Dom i den australieniska federala domstolen väntas komma redan i morgon lördag. Frågan är om Djokovic hinner delta i turneringen ens om han frias i rätten. Än så länge tyder mycket på att en ny mästare kommer att koras i Australian open senare i januari.

* * *