Nya Zeelands regering sänker sin lön med 20 procent: »Ett erkännande«

Text:

Bild: TT

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har tidigare gjort sig känd för att lansera ett nytt mått på att mäta landets BNP. I stället för att bara mäta arbetslöshet och tillväxt ville Ardern även få med välbefinnande hos medborgarna i mätningen.

I coronasmittans spår kommer ett nytt initiativ från Jacinda Ardern. I en symbolisk handling väljer regeringen på Nya Zeeland att sänka sin lön med 20 procent det kommande halvåret.

– Det här handlar om ett erkännande av att den här situationen kommer att drabba många nyzeeländare hårt, säger hon om beslutet enligt TT.

Premiärministern medger att lönesänkningen, som innebär att hon personligen förlorar 280 000 svenska kronor, inte förändrar statsbudgeten.

– Men det handlar om ledarskap, säger Ardern.

Nya Zeeland har sedan några veckor tillbaka stängt ner många arbetsplatser och skolor. Totalt har landet 1 386 bekräftade fall av covid-19 och 9 döda.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.