Nytt förslag: Vaccin mot covid-19 ska odlas i snabbväxande tobak

Text:

Bild: TT

Hela världen jobbar på att få fram ett vaccin mot COVID-19 och kliniska tester på människa sägs snart vara igång. Medan andra vaccinframställare säger att det kan komma ett vaccin tidigast 2021 hävdar British American Tobacco att de, i den bästa av världar, kan producera mellan 1 och 3 miljoner doser vaccin i veckan redan i juni.

Det  är tobaksbolagets dotterbolag, biotechbolaget Kentucky BioProcessing, KBP, som håller på med forskning för att hitta nya, ”icke brännbara” användningsområden för tobak.

– En sådan verksamhet har visat sig vara framställning av växtbaserade vaccin, säger David O´Reilly, forskningschef på BAT.

Enligt bolagets egna uppgifter var ett annat dotterbolag ett av få som lyckades framställa ett läkemedel mot ebola 2014.

Genom att klona COVID-19s gensekvens har forskarna på KBP skapat en antigen, som satts in i tobaksplantor och odlats fram i växten. Antigenerna i denna turbotobak blir färdiga på endast sex veckor, vilket gör att om vaccinet fungerar kan det produceras snabbt i stora mängder.

Men det finns fler fördelar, hävdar BAT: Det är säkrare eftersom tobak inte kan vara värd för patogener som orsakar människosjukdomar, vaccinmaterialet som kommer ut av processen är stabilt även i rumstemperatur, till skillnad från många vaccin som måste hållas kylda. Det finns tecken på att en enda dos kan ge immunitet.

Nu letar bolaget efter partnerskap med regeringar som kan leda till kliniska tester av vaccinet så fort som möjligt. Tillsammans med läkemedelstillverkare kan de producera 1-3 miljoner doser vaccin per vecka, hävdar BAT, som nu ”söker vägledning i nästa steg” hos livsmedels, läkemedels- och hälsomyndigheter i USA och Storbritannien, enligt ett pressmeddelande.

– Vaccinutveckling är utmanande och komplext arbete, men vi tror att vi har gjort ett betydande genombrott med vår teknikplattform för tobaksanläggningar, säger David O´Reilly.

BAT, grundat 1902, köpte KBP 2014, just för att hitta en ny verksamhet, nya användningsområden för tobak än hälsovådlig rökning. Ur en lek med namnets initialer har de skapat sin slogan, A Better Tomorrow, med ambitionen att ”reducing the health impact of our business through offering a greater choice of enjoyable and less risky products for our consumers”.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.