Oväntad vädjan från talibanerna förbryllar

När protesterna rasade som hårdast i Kazakstan kom en vädjan från ett oväntat håll.

Text:

Toppbild: Petros Giannakouris/AP

Toppbild: Petros Giannakouris/AP

Att andra länder manar till lugn och reson är inte ovanligt när det uppstår konflikter mellan grannländer, eller som nyligen i fallet med Kazakstan, när inre folkliga protester blossar upp mot ett auktoritärt styre. När våldsamheterna var som värst i Kazakstan i början av månaden gick bland annat Sveriges utrikesminister Ann Linde ut och bad alla parter att avstå från våld. EU manade till återhållsamhet och sade sig vara redo att stötta en dialog mellan de olika sidorna. Liknande tongångar hördes från andra sidan Atlanten.

Även från det kazakiska närområdet kom uppmaningar om lugn – bland annat från Afghanistan. I en kort kommuniké från det islamiska emiratet Afghanistans utrikesministerium rådde man regimen och demonstranterna ”att lösa frågorna genom samtal och fredliga medel”. Talibanregimens meddelande kan te sig ironiskt med tanke på det otal människoliv som gått förlorade i den blodiga kampen om Afghanistan. Drygt 46 000 civila beräknas ha dödats i stridigheter mellan 2001 och 2021.

Tomma ord om fred och samtal brukar sällan kosta något, men för talibanregimen skulle tystnad i det här läget ha kostat. Regimen vill desperat framstå som en seriös och legitim makthavare och söker erkännande från det internationella samfundet. ”Politisk stabilitet är nödvändigt för ekonomisk tillväxt och handel i regionen”, skriver utrikesministeriet i kommunikén. Och Kazakstan har potential att bli en viktig handelspartner. Kazakstans handelsminister har besökt Kabul för samtal, och strax före jul skickade man livsmedel och medicin värt 1,9 miljoner dollar till Afghanistan. 

Mycket arbete återstår dock innan talibanregimen på allvar erkänns som en seriös makthavare av omvärlden. Förutom att ta itu med sådana simpla frågor som mänskliga rättigheter behöver talibanerna också göra lite pr-arbete inom de egna leden. I Herat-provinsen i västra Afghanistan beordrade nyligen den lokala sedlighetsministern att alla skyltdockor ska halshuggas. Fokus manar till lugn och samtal…

* * *

Text:

Toppbild: Petros Giannakouris/AP