Rysare väntar valet i Finland

Text:

Bild: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/TT

200 riksdagsplatser står på spel i valet i Finland på söndag, den 14 april. Efter att rösterna är räknade kommer de största partiets ordförande få uppdraget att bilda regering, men som opinionsläget ser ut just nu ser valet ut att bli mycket jämnt.

Socialdemokraterna, som är i opposition, har haft starkt stöd i opinionsmätningarna och prognosen har varit att det kommer bli det största partiet. Men den senaste tiden har partiet tappat stöd, samtidigt som nationalistiska Sannfinländarna stärkt sitt stöd.

Finland har inte någon riktig blockindelning vilket öppnar upp för koalitioner av det slag man såg efter valet 2015.

Då blev Centern det största partiet och bildade regering tillsammans med Samlingspartiet och nationalistiska Sannfinländarna. Men den förda politiken väckte kritik och efter att att man misslyckades med att driva igenom en stor vårdreform avgick regeringen, en månad före riksdagsvalet.

Centern rasar från 21 procent i senaste valet till ett stöd på 14,5 procent i YLE:s opinionsmätning. Samlingspartiet backar från 18,5 procent till 15,9 procent. Samtidigt ökar stödet för Socialdemokraterna (till 19,5 procent), De gröna (till 12 procent) och Vänsterförbundet (till 9,6 procent).

Sannfinländarna splittrades 2017 och några tidigare partitoppar bildade Blå framtid. Men trots detta går partiet starkt framåt. I den senaste mätningen är Sannfinländarna tredje största parti med 15 procent av väljarstödet.

Ett mått på missnöjet märks i väljarstödet för de tidigare regeringspartierna.