Snålkuk – nästa Fucking?

Ett roligt ortsnamn kan både vara en välsignelse och en förbannelse. Det vet invånarna i en liten by i Österrike.

Text:

Toppbild: ILLUSTRATION: SPRÅKTIDNINGEN/SOFIA HYDMAN

Toppbild: ILLUSTRATION: SPRÅKTIDNINGEN/SOFIA HYDMAN

Bildgoogla Fucking. Eller ja, bildgoogla ”Fucking” plus ”Austria”. Det förstnämnda kanske inte lämpar sig om du sitter på jobbet. Med det sistnämnda blir däremot resultatet ett otal bilder på trafikskyltar med personer stående framför dem. Pekande. Lutande. Majoriteten av människorna ler, eller ser åtminstone ut att ha ett ”höhö” på läpparna. Fucking är nämligen en ort i norra Österrike dit folk vallfärdas för att ta bilder på sig själva framför skyltar med det något udda ortsnamnet. Eller rättare sagt, det var en ort dit många brukade vallfärda.

2020 tröttnade byns 100 invånare på anstormningen av engelskspråkiga fnissande turister som stal ortens trafikskyltar. Att byn fick internationell uppmärksamhet var inte enbart av godo. Efter ett möte i kommunfullmäktige beslutade man helt sonika att byta namn på orten. Den 1 januari 2021 blev byn Fucking till byn Fugging.

I veckan presenterade Språktidningen resultatet av en omröstning om Sveriges vackraste och vitsigaste ortsnamn. Morgongåva blev Sveriges vackraste ortsnamn med 21,9 procent av rösterna, följt av Juniskär med 16,2 procent. I toppen över de vitsigaste ortsnamnen hamnade Snålkuk i Jokkmokks kommun med 37,5 procent av rösterna. Tvåa blev Frufällan utanför Borås. Stjärtnäs i Ekerö kommun kom trea.

Att byta namn på svenska orter är inte främmande. En gång i tiden hette Borensberg i Östergötland Husbyfjöl. Gångbart på östgötska kanske, men när myndigheterna fick bestämma i början av 1900-talet låg namnet Borensberg bättre i mun. Möjligtvis väntar en utveckling som den i österrikiska Fucking även i Sverige. När den vitsigaste orten på Språktidningens lista har tröttnat på fnissande turister kanske vi istället har Snålehuk på kartan i Jokkmokk. 

***

Teckna en prenumeration på Fokus här.

Text:

Toppbild: ILLUSTRATION: SPRÅKTIDNINGEN/SOFIA HYDMAN