Soini sitter säkert – partidisciplinen sviktade

Text:

Om en minister faller – då faller regeringen. Det menar Finlands kulturminister Sampo Terho, partiledare för Blå framtid.

I dag genomförde riksdagens en misstroendeomröstning mot Terhos partikollega, utrikesminister Timo Soini, med anledning av dennes kontroversiella uttalanden om abort.

Soini var länge Sannfinländarnas starke man. När han väl skulle lämna över stafettpinnen till en ny partiledare gick partiet i tu. Soini lämnade partiet som han tidigare lett till regeringsposition, men lyckades på så vis behålla utrikesministerposten.

Att han är abortmotståndare är ingen nyhet, men oppositionspartierna Socialdemokraterna, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet menar att Soinis agerande inte går hand i hand med Finlands utrikespolitiska linje. Särskilt inte efter att Soini senaste vår deltog han på nattlig katolsk gudstjänst arrangerad av abortmotståndsrörelsen Pro Life. Soini själv åberopar sin lagstadgade religionsfrihet och justitiekanslern har gett honom rätt. Men, ansåg justitiekanslern, det fanns risk för att för att Soinis personliga ståndpunkt kunde misstolkas som Finlands officiella hållning. Soini borde ha iakttagit större försiktighet och återhållsamhet. 

Redan innan misstroendevotumet stod det klart att både Soini och regeringen satt säkert. Statsminister Juha Sipilä hade meddelat att regeringen står bakom Soini och då de två andra oppositionspartierna, Kristdemokraterna och Sannfinländarna stod inte bakom misstroendeförklaringen.

Omröstningen var trots allt inte helt utan dramatik. Två riksdagsledamöter, Jaana Pelkonen och Saara-Sofia Sirén, bägge från det styrande Samlingspartiet, hade på förhand sagt att de inte kan rösta för att ge Soini sitt förtroende. Kroppsligen befann de sig i plenisalen, men under omröstningen anmälde de sig frånvarande.