Svep: Myndigheten redo att begränsa sammankomster till max 500 personer

Text: Redaktionen

I och med coronavirusets spridning vill Folkhälsomyndigheten införa mötesrestriktioner i landet, det kan innebära att sammankomster begränsas till max 500 personer. Flera andra länder har redan vidtagit liknande åtgärder, och regeringen har förberett för ett sådant beslut. Det rapporterar TT.

– Så fort Folkhälsomyndigheten begär det kommer vi att agera, sade socialminister Lena Hallengren (S), på en presskonferens.

Myndigheter trotsar Folkhälsomyndigheten – håller återvändare hemma

Ett antal myndigheter – Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten – väljer att hålla anställda som kommer tillbaka från riskområden hemma i 14 dagar, rapporterar Sveriges Radio. Detta går emot Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla som känner sig friska kan arbeta som vanligt. Skatteverkets HR-direktör Daniela Eriksson säger att man inte vill utsätta myndigheten för onödig risk.

Biden besegrar Sanders i Michigan

Av de sex delstater som under tisdagen höll primärval och nomineringsmöten under tisdagen tar den tidigare vicepresidenten Joe Biden hem minst fyra, bland dem är Michigan, med sina 125 delegater. Det är en stor förlust för senatorn Bernie Sanders, som vann delstaten i 2016 års primärval mot Hillary Clinton.

Hivpatient uppges helt botad

Enligt en rapport som publiceras i The Lancet har en hiv-smittad patient helt botats från viruset. Det handlar om en 40-årig man från Venezuela som diagnosticerades 2003, och som 2016 fick en stamcellstransplantation. Ravindra Gupta, som lett studien, säger att prover visar en fullständig avsaknad av hiv, men fortsätter:

– Det är ganska svårt att föreställa sig att samtliga spår av ett virus som infekterat miljarder celler helt har eliminerats från kroppen.

Debatt:

"Socialdemokraterna har tappat kontrollen över samhällsutvecklingen. Därför behövs en ny regering, så fort som möjligt.Kristdemokraterna och Moderaterna skiljer sig åt, men vi två och våra partier kompletterar samtidigt varandra. Därför inleder vi nu en gemensam Sverigeturné", skriver Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) på DN Debatt.

"Sverige kan inte fortsätta kalla sig föregångsland i klimatfrågan om vi samtidigt öppnar nya oljeraffinaderier för att öka den fossila produktionen. Det är dags att kräva förändring nu och visa att vi menar allvar med vår kritik. Det är dags att organisera oss på skolor och arbetsplatser och strejka tillsammans", skriver Simon Boerenbeker Klang och Filippa Hermansson, elever och initiativtagare till skolstrejkerna utanför Preemraff, på Aftonbladet Debatt.

"Vi har skrivit till regeringen för att denna ska vidta åtgärder som hjälper företag att hantera det akuta läget. Vi välkomnar regeringens positiva reaktion, men vill också understryka behovet av handling", skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på Di Debatt.