Svepet: Assanges öde avgörs idag – ska han utlämnas till USA?

Text: Redaktionen

Bild: TT

Domstol i London avgör om Assange utlämnas till USA

I dag inleds de domstolsförhandlingar som ska avgöra om Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien till USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Assange avtjänar för närvarande ett fängelsestraff i Storbritannien för brott mot landets borgensregler. I USA misstänks han för spioneri och dataintrång efter att Wikileaks publicerat hemligstämplade dokument, och det är därför som landet nu vill ha honom utlämnad.

Själv hävdar Assange att han agerat som journalist och att de publicerade dokumenten var av allmänt intresse. Om Assange blir utlämnad till USA riskerar han att dömas till ett 175 år långt fängelsestraff.

Pandemi närmar sig – ytterligare 150 döda

Kinesiska myndigheter har lättat något på de åtgärder man gjort för att förhindra smittspridningen av coronaviruset i staden Wuhan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Friska personer som inte är bosatta där kan nu få lämna staden om de inte har varit i kontakt med smittade eller visat några tecken på symptom.

Miljonstaden Wuhan är coronavirusets epicentrum och invånarna har varit i karantän sedan den 23 januari.

Samtidigt som restriktionerna i staden lättas uppger kinesiska myndigheter att ytterligare 150 personer i Kina dött i virussjukdomen.

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Var tredje svensk kommun skär ner i välfärden

En av tre kommuner har skurit ner i sin välfärdsbudget i år, enligt en kartläggning från SVT Nyheter.

70 procent av kommunerna har deltagit i SVT:s undersökning av hur välfärdsbudgeten har utvecklats. Av dem svarar var tredje att man drar ner på åtminstone något område. En av fem kommuner svarar att det leder till försämrad välfärdskvalitet.

– Jag tror att väldigt många kommuner har haft ett ganska högt kostnadsläge, man har fått mer pengar, både höga skatteintäkter och höga bidrag från staten för olika saker. Nu har man en framtid där inte intäkterna ökar lika snabbt längre, säger Annika Wallenskog, Sveriges kommuner och regioners chefsekonom.

Tydlig rödgrön seger i valet i Hamburg – högerpopulister backar

Socialdemokratiska SPD blir fortsatt största parti i lokalvalet i Hamburg, och De Gröna ökar starkt, rapporterar Die Welt.

Socialdemokraterna får runt 38 procent och blir största parti, .näst störst blir De gröna som dubblar sitt stöd till drygt 25 procent. Kristdemokratiska CDU ser ut att få rekordlåga 11 procent och högerpopulistiska AFD balanserar på spärren på fem procent och rikserart att förlora sina mandat.

Einar Heckscher är död – författaren blev 81 år

Översättaren och författaren Einar Heckscher har avlidit, rapporterar Expressen.

Heckscher avled i tisdags. Han blev 81 år.

Einar Heckscher har främst gjort sig känd som översättare av amerikansk litteratur, bland annat verk av Charles Bukowski, William S Burroughs och Jack Kerouac. Han har också gett ut egna diktsamlingar.

Genom åren har han även varit med i musikbranschen då han var sångare i Telefon Paisa, Sogmusobil och Levande Livet på 1970-talet.

Einar Heckscher fick två barn tillsammans med sin hustru Anna Britta

DEBATT

Erna Zelmin-Ekenhem, på Arbetsmiljöverket skriver om varför 82 dog personer på jobbet under 2018–2019 i Dagens Nyheter.

I Svenska Dagbladet skriver pensionsexperten Stefan Lundbergh att spararnas intressen bör sättas främst i premiepensionssystemet.

Anders Broberg, professor emeritus i klinisk psykologi, Göteborgs universitet, skriver i Göteborgs-Posten om vad som krävs för att en tragedi som när den treårig flicka som återförenats med sina föräldrar efter att ha varit omhändertagen sedan hon var nyfödd har hittats död inte ska hända igen