Svepet: FN varnar för hungerpandemi i coronakrisens spår

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inrikes

Kritik mot karensbelopp 

Både SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har i ett möte med Stefan Löfven framfört kritik mot karensavdraget, enligt Ekot. Karensavdraget är inte slopat fullt ut, som regeringen påstått, anser de. Regeringen har tidigare gett besked om att karensavdraget slopas i syfte att den som är sjuk inte ska gå till jobbet. Det innebär att staten betalar ersättning den första sjukdagen, med schablonbelopp på 7oo kronor före skatt.

»De flesta löntagare får betydligt lägre ersättning under karensdagen än vad som motsvarar ordinarie sjuklön«, säger Jimmie Åkesson, som kallar upplägget en bluff.

Hallengren (S) backar kommuner om hemtjänst

Elva kommuner i Bohuslän har i ett brev till regeringen vädjat om att de ska slippa ge hemtjänst och annat stöd till sommargäster. Socialminister Lena Hallengren stöder kommuner som vill slippa ge sommargäster hemtjänst, uppger hon till DN.

»Har man hemtjänst bör man avstå från att resa till andra kommuner«, säger hon till tidningen. Än så länge har regeringen dock inte fattat beslut i frågan och för en snabb lösning råder Hallengren kommunerna att komma överens i frågan.

Antikroppstest för osäkert 

Jan Albert, professor vid Karolinska institutet, drar nu tillbaka den rapport som lades fram på tisdagen, och som byggde på antikroppstester. Rapporten visade ett preliminärt resultat på att minst 11 av 100 blodgivare i Stockholm utvecklat antikroppar mot coronaviruset. I testet användes anonymiserade prover, och det går inte att utesluta att en del av det blod som testats kommer från tillfrisknade covidpatienter som donerar blodplasma till covid-19-sjuka i ett annat projekt som pågår vid KI.

»Nu kommer man att börja om från början och skrota de resultat som är obrukbara«, säger Jan Albert i SVT Aktuellt.

Varnar för självtest på nätet

På nätet saluförs coronatester för att kunna testa sig hemma. Men inga tillräckligt säkra självtester för covid-19 finns i dagsläget, enligt Läkemedelsverket, som bestämt avråder från att köpa och använda testerna.

»För närvarande känner vi på Läkemedelsverket till att det finns några sådana tester för covid-19 som uppfyller de krav som finns i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter«, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket, till SvD. 

Kommunerna förlorat 15 miljarder

Hittills har Sveriges kommuner tappat 15 miljarder i skatteintäkter under coronakrisen, och kan tvingas göra besparingar, erfar Ekot. De 15 miljarder kronor som i vårbudgeten avsätts till Sveriges kommuner och regioner täcker endast förlorade pengar, enligt Annika Wallenskog, chefsekonom, SKR. I nuläget skulle besparingar göra »att krisen blir ännu större«, säger hon.

Fler jobbar hemifrån i rika områden

Olika bostadsområden i Stockholm visar olika grad av hemifrånarbete, indikerar ny data från Telia som Expressen tagit del av. I välbärgade delar som Lidingö, Täby och Danderyd visar sig över 70 procent vara aktiva på sina mobiler i samma område under morgonen som eftermiddagen, vilket tolkas som att man sannolikt jobbar hemma. I områden som Botkyrka och Skärholmen är motsvarande andel 10 procent färre.

Utrikes

FN varnar för hungerpandemi

Antalet människor som lider av akut hunger är på väg att fördubblas till 265 miljoner i år till följd av den ekonomiska kris och den matbrist som coronapandemin och den inbromsade världsekonomin orsakat. Den varningen ger FN:s chef för livsmedelsprogram WFP David Baesley, enligt AFP.

»Miljontals civila som lever i nationer ärrade av konflikter, däribland många kvinnor och barn, kan komma att pressas till svält«, säger han.

Kina först med att gå vidare med vaccin

Över 70 vaccin mot det nya coronaviruset är under utveckling på olika håll i världen. Kina var först ut med att i början av veckan nu gå vidare till en så kallad fas 2 och kliniskt testa en vaccinkandidat i en större testgrupp på 500 personer, rapporterar Ekot. Endast tre kinesiska och två amerikanska vaccin har hittills börjat testas på människor.

Avråder från läkemedel som Trump förespråkat 

Malariamedicinen hydroxychloriquine i kombination med antibiotikan azithromycin kan leda till bland annat hjärtproblem, enligt en amerikansk expertpanel med läkare, apotekare och forskare, som enligt Bloomberg därför avråder från att använda denna läkemedelskombination vid behandling av covid-19. President Trump har flera gånger uppgett att dessa läkemedel bör sättas in för behandling av covid-19-patienter.

Debatter

Företag som insisterar på att behålla skyhöga direktörsbonusar ska inte samtidigt kunna räkna med att staten räddar dem, skriver Claes Ljungh, tidigare statssekreterare på finansdepartementet, på SvD Debatt. 

Kriterierna är diffusa och svulstiga för vilka företag som får statlig hjälp, anser han, och med det nya statliga stödet för att rädda företag i coronakrisen har lagstiftaren valt att inte uttryckligen diskvalificera företag från stödet där ledningarna fått bonus.

I lagen står att stöd bara ska lämnas om arbetsgivaren använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft, vilket enligt Claes Ljungh skulle kunna inbegripa bonusar till företagsledningen.

»Bolagen blöder och kräver statens stöd för att kunna överleva. Ändå kräver inte lagstiftaren villkorslöst att direktörerna ska avstå från sina bonusar«, skriver han.

Även på DI Debatt kritiseras delar av det statliga hjälppaketet till företag i coronakrisen, men från ett annat perspektiv. Här uttrycker Johan Westman, projektledare och industrikonsult, skepsis gentemot rådande regelverk för korttidspermitteringar, som han anser medför en »betydande risk att vara kontraproduktivt för konsultbranschen«.

I Tillväxtverkets anvisningar står att om företag ska få ta del av ersättningen måste arbetsgivaren ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader, så som uppsägning av personal som inte är tillsvidareanställd, däribland konsulter. Tusentals konsulter är uppsagda från uppdrag som enligt Johan Westman borde kunnat fortgå.

DN Debatt riktar statsvetaren Michal Smrek kritik mot den brittiska tidningen The Guardians kritiska analyser av den

»svenska modellen« i kampen mot coronaviruset.

»Den svenska strategin svartmålas ofta och presenteras på ett sätt som inte tar hänsyn till den svenska politiska och sociala kontexten«, skriver han.