Svepet: Pence besökte coronadrabbat sjukhus utan mask – får kritik

Text: Redaktionen

Bild: TT

Smittad sjuksköterskas död polisutreds

Polisen utreder fallet där en sjuksköterska dött efter att ha vårdat covidpatienter och sedan själv smittats av sjukdomen, rapporterar Aftonbladet.

Skyddsombud på sjuksköterskans arbetsplats i Stockholm har polisanmält dödsfallet, och menar att skyddsutrustningen som fanns att tillgå inte levde upp till Folkhälsomyndighetens krav.

Sjuksköterskan Marielle, 39, dog efter att ha vårdat coronasjuka. – Enligt anmälan fanns det inte tillräcklig skyddsutrustning, säger åklagare Jennie Nordin. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, ett brott som är vanligare när det gäller dödsfall på byggarbetsplatser, till exempel fallolyckor eller olyckor på industrier, förklarar Nordin. Polisen ska nu utreda om någon på Marielle DeBruhls arbetsplats kan hållas ansvarig för dödsfallet.

– Det kan vara en arbetsledare, det kan vara ledningen. Det får vi ta reda på, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Explosion i ett flerfamiljshus under natten

Strax innan 02-tiden i natt larmades det om att en explosion ska ha inträffat i trappuppgången i ett flerfamiljshus i Östersund. Enligt Casey Causevic vid polisen var smällen så kraftig att det inte kan finnas någon naturlig förklaring.

– Det är ingen som kommit till skada, men det är kraftiga skador på entrén, säger han till TT.

Vicepresidenten besökte sjukhus utan ansiktsmask

När USA:s vicepresident Mike Pence besökte sjukhuset och forskningsinstitutet Mayo Clinic i Minnesota stack han ut från mängden genom att inte bära ansiktsmask, något som enligt amerikanska medier bryter mot sjukhusets regler och USA:s smittskyddsmyndighet CDC:s rekommendationer. Pence förklarade att han med jämna mellanrum testas för viruset, och att alla runt honom också testats.

– Eftersom jag inte är smittad av coronaviruset tyckte jag att det var ett bra tillfälle för mig att vara här, att kunna prata med dessa forskare och denna fantastiska sjukvårdspersonal och se dem i ögonen och tacka dem, sade Pence.

Amerikanska forskare vill smitta friska för att få fram vaccin

För att snabbare kunna ta fram ett vaccin mot Covid-19 föreslår amerikanska forskare att frivilliga försökspersoner ska infekteras med viruset, något som man menar skulle kunna rädda miljoner liv om det lyckas, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator vid Läkemedelsverket, säger att det finns allvarliga etiska problem.

– Det är ett svårt försök att göra etiskt, att utsätta människor för en smitta när man inte har en behandling mot sjukdomen färdig och det har vi inte i det här fallet, säger hon.

Oro för andra smittovåg i Frankrike

Oron för en andra virusvåg börjar att gro i Mulhouse, Frankrikes värst drabbade stad, när landet nu förbereder för att öppna upp igen. Läkaren Joy Mootien säger till SVT att de måste behålla skyddsåtgärderna och fortsätta vara vaksamma, och krögaren Fabrice Bozzi beskriver Mulhouse som en spökstad.

CNN: ”Sverige säger att strategin fungerat – det tyder inte siffrorna på” 

Sveriges dödssiffror är betydligt högre än i andra länder där strängare åtgärder vidtagits, rapporterar CNN i en granskning av den svenska virusstrategin. Sverige har omkring 22 dödsfall per 100 000 invånare medan Danmark har 7 och Norge och Finland bara 4.

Jan Albert, smittskyddsprofessor vid Karolinska institutet, säger till CNN att det är för tidigt att säga vilken strategi som är bäst – men tillägger att strikta karantäner bara plattar ut kurvan, vilket inte gör att smittofallen försvinner utan bara flyttas framåt.

Även New York Times skriver om Sverige och att många invånare inte håller avstånd i till exempel parker och på uteserveringar. Men tidningen konstaterar samtidigt att det inte verkar ha haft stor påverkan på de svenska dödssiffrorna, som är lika bra som Irlands – ett land som hyllats för sin virusstrategi – och långt mycket bättre än Storbritanniens och Frankrikes.

DEBATT:

"Arbetarna håller igång samhället och de står i frontlinjen i kampen mot viruset på våra sjukhus, äldreboenden och inom hemtjänsten. Och tyvärr gör de det allt för ofta utan tillräckligt skydd, med livet som insats", skriver ordförande för LO-distrikten på Aftonbladet Debatt.

"Sverige måste nu förbereda för en återstart av ekonomin när smittspridningen tillåter det. Regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten uppdraget att fastställa kriterier för vilken utveckling av pandemin som gör det möjligt att börja återöppna ekonomin. Sverige behöver också genomföra provtagning i mycket större skala än i dag. Dessutom behövs resurser för att bygga ut sjukvård och omsorg efter coronakrisen", skriver Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) på DN Debatt.

"Det är inte bara coronaviruset som dödar.Avsaknad av helt nödvändig kunskap hos personalen i LSS-bostäder, i kombination med många timanställningar och en akut brist på skyddsutrustning riskerar att leda till samma skrämmande dödssiffror som Sverige har sett vid äldreboenden", skriver Harald Strand, ordförande riksförbundet FUB, och Veronica Magnusson Hallberg, ordförande Svenska Downföreningen, på Expressen Debatt.