Varningen: En lika varm och torr sommar som 2018

Text: Redaktionen

Bild: TT

Varningen: En lika varm och torr sommar som 2018

Sommaren 2018 präglades av skogsbränder och grillförbud på grund av att det var torrt i markerna. Nu befarar bolaget Västvatten att det kommer bli en liknande sommar och uppmanar därför boende i flera Västsvenska kommuner att spara på dricksvattnet, rapporterar P4 Väst.

Sedan tidigare har ett antal kommuner (bland annat på Gotland, Båstad och Katrineholm), slagit larm om låga vattennivåer och infört vattningsförbud.

Uppgifter: Nordkorea har sprängt sambandskontor vid gränsen

Nordkorea har under morgonen sprängt det sambandskontor som stått på gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea. Enligt uppgifter från det sydkoreanska återföreningsdepartementet stiger en rökpelare mot himlen.

Relationen mellan länderna har den senaste tiden varit mer ansträngd. Bland annat på grund av att nordkoreanska avhoppare skickat in flygblad in i landet, rapporterar TT.

Tysk åklagare: Madeleine McCann är död

Den treåriga flickan Madeleine McCann försvann under en semester i Portugal 2007 och försvinnandet har fram till nu varit gåta. Men nu utreds en 43-årig tysk man som befann sig på den portugisiska sydkusten vid tiden för försvinnandet och som tidigare är dömd för sexualbrott mot barn.

Enligt flera brittiska medier har McCanns föräldrar informerats av en tysk åklagare om att man gjort fynd som tyder på att Madeleine McCann är död.

DEBATT

”Ökad undervisningstid för yngre elever har märkbart positiva effekter och har potential att skapa mer jämlika förutsättningar att lyckas i skolan”. Det skriver tre forskare som författat en ny rapport i en debattartikel i SvD.

”Vi uppmanar den svenska regeringen och riksdagen att anta en konstruktiv attityd till EU:s återhämtningspaket. Det finns delar i EU-kommissionens förslag till återhämtningspaket som skulle kunna förbättras. Men vi menar att det är tillräckligt väl utformat och att det är avgörande att det kommer på plats snarast.”, skriver flera högt uppsatta företagsledare och fackföreningsrepresentanter på DN Debatt.

”Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone med diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarskjöld! Bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld.”, skriver  Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör, Umeå kommun, på Aftonbladet Debatt.