Venezuela: Triangeldrama bakom krigshot

Text: Anna Ritter

Gnistan som tände brasan var den colombianska militärens mord på vänstergerillan Farcs andreman Raúl Reyes på Ecuadors territorium i lördags. I ena ringhörnan står nu en krigshetsande Hugo Chávez och hans åsiktsfrände, Ecuadors president Rafael Correa, i den andra Colombias högerpresident Álvaro Uribe som backas upp av Bush.

Ecuador kräver en ursäkt från Colombia samt garantier för att nya räder inte genomförs. Correa hävdar också att han varit mycket nära att få till ett frisläppande av Farc-fångar, men att Uribes attack omintetgjorde alla ansträngningar. Uribe hävdar å sin sida att de bägge grannländerna stöttar Farc och att bevis hittats i den mördade Raúl Reyes dator för att Chávez skänkt 300 miljoner dollar till den terroriststämplade gerillan. Nu anklagar Colombias president Venezuela för stöd till både terrorism och folkmord.

Farcs fångar i den colombianska djungeln har blivit brickor i ett diplomatiskt spel och utnyttjas av de tre presidenterna för att knipa politiska poäng. Sedan Uribe sparkade Chávez som medlare har Chávez fortsatt frilansa och lyckats få loss några ur gisslan, samtidigt som han anklagar Colombia för att sätta käppar i hjulet för förhandlingarna med Farc.

Hugo Chávez har nu hotat med krig och brutit alla diplomatiska förbindelser med Colombia. Ecuador följde efter, men påpekade att de omfattande handelsförbindelserna med Colombia inte skulle påverkas.

Konflikten mellan de två vänsterstyrda oljeländerna Venezuela och Ecuador och USA:s allierade Colombia har dock redan fått ekonomiska konsekvenser. Venezuela, som är Colombias viktigaste handelspartner näst efter USA, har börjat arbetet med att isolera Colombia ekonomiskt genom att styra om sin import till andra länder.