Är Täby Sveriges Burundi?

Täby kommun, "staden på landet", har oväntat hamnat i den politiska hetluften. Är situationen i Reinfeldts högborg lika illa som i Burundi?

Text:

Bild: Maja Suslin/TT

Sedan klanen Reinfeldt lämnade Täby har kommunen levt några år utanför den rikspolitiska debattens mitt. Det var lite oväntat att en Icabutik just där skulle hamna i centrum av SVT:s partiledardebatt i en diskussion om elnätskapacitet. 

»Förra året kunde vi i min hemkommun Täby inte bygga en Ica-butik på grund av elbrist«, sa Nyamko Sabuni (L) och jämförde situationen med hur det var i Burundi när hon växte upp: »Jag vet hur det är när man inte har ström i sina eluttag.«

 Utspelet landade inte helt väl i Täby. Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande (M), säger att det fanns lite andra problem här än vad Sabuni gav sken av i debatten och att det var olyckligt att butiken användes som ett exempel.

Ett problem med påståendet är att alla Icabutiker i kommunen faktiskt har el. Det var visserligen problem vid etableringen, men det var enligt kommunalrådet delvis för att butiken inte hade gjort en föranmälan till elnätsbolagen om att man tänkte etablera sig i området. Han håller med om att det finns problem med elnäten, men absolut inte i Täby.

»Ja, jag tycker det är olyckligt eftersom Täby ska framställas som en kommun med elbrist, vilket vi inte har«, sa han dagen efter debatten till SVT.

 Nyamko Sabuni har inte svarat på kritiken från Erik Andersson.

Vänsterpartiets Ali Esbati säger att »min hemkommun Täby« inte är något man frivilligt brukar vilja säga i tv, men även där får han svar från Täbys beskyddare Erik Andersson: »Täby är en föregångskommun som förstår att välfärden bygger på företagande, entreprenörer och hårt arbete. Kanske därför kommunisterna, V, inte finns representerade i kommunfullmäktige.«

 Enligt Erik Andersson ska nu en stor butik från konkurrenten Coop också försöka etablera sig. Vi får se hur det går med elen då.