Efter incidenten: Carola litar inte längre på studiomän

Text:

Eurovision Song Contest betyder mycket för många i Sverige, men frågan är om det inte betyder allra mest för den trefaldiga Melodifestivalvinnaren Carola Häggkvist. Schlagerikonen hade fått äran att presentera de svenska poängen i direktsändning och hon var taggad till tusen. Men det blev inte som hon hade tänkt sig. När Carola väl kom i bild stod en tekniker och rättade till hennes mikrofon. Hon pratade längre än någon annan som delade ut poängen och hon snubblade ett par gånger på orden. Den nederländska programledaren i Rotterdam uppmanade stressat Carola att bara meddela poängen, när den oväntade filibustern pågått i ett par minuter, och när allt väl var över var Carola rasande på SVT. I fyra oerhört långa inlägg på Instagram riktade hon skoningslös kritik mot Sveriges Television som försatt henne i den här situationen.

När SVT:s Kulturnyheterna lägger ut en artikel med rubriken »Carolas miss vid röstrapporteringen« går topplocket helt.

»Jag blir uppriktigt illa till mods över agerandet«, skriver Carola som bland annat anklagar den senfärdige teknikern som delvis syntes i bild för »tourettes kanske«.

»Man har bara lust att inte ta ett enda uppdrag mer nu när det vänds emot en. För stort pris rent medialt och känslomässigt«, skriver Carola, som enligt egen utsago blev coachad till att hellre prata lite för länge än lite för kort när poängen skulle delas ut.

SVT har valt att inte gå i svaromål mot Carola Häggkvist, trots att hon nu är uppe i tre olika inlägg där hon pratar om hur besviken hon är på att hon målas ut som ansvarig för ett fiasko som hon inte känner något ansvar för.

Carola själv drar lärdomar. I framtiden kommer hon inte att lita på studiomän i SVT-huset, utan på sin egen intuition: »För min egen skull och min familjs beskydd.«