Veckans bråk: Erdogan sår split i hbtq-rörelsen

En docka föreställande Erdogan i Pridetåget har skapat rubriker.

Text:

Bild: TT

Räddade av Erdogan! Vad skulle Veckans Bråk-redaktionen ta sig till utan den auktoritäre turkiske presidenten? Än en gång har denne okrönte mästare i att skapa dålig stämning förmått så split i Sverige, nu något oväntat i hbtq-kretsar. 

Det började med att organisationerna Queers aginst fascism och Rojavakommittéerna tog med en docka föreställande Recep Tayyip Erdogan (ja, samma kommittér som hängde upp en Erdogan-docka utanför Stockholms stadshus i vintras) med en regnbågsflagga i handen på Pridetåget genom Stockholm. Turkiets justitieminister Yilmaz Tunç twittrade prompt att det är oacceptabelt att Sverige ”håller tyst om provokationerna mot presidenten”. 

Stockholm Pride tog genast avstånd från dockmanifestationen genom sin vice ordförande Michal Budryk. Han sa till Sveriges Radio att budskapet inte hör hemma i paraden men att det saknades juridiska möjligheter att porta aktivisterna från tåget. 

”Därför försökte vi prata med personerna, och be dem att avlägsna sig av egen vilja”, sade Budryk. 

Vilket i sin tur väckte en våg av ilska och anklagelser om feghet mot festivalens organisatör. 

”Det är naturligtvis HELT orimligt av ledningen i Stockholm Pride att fördöma det faktum att protester mot hbtq-fientliga diktaturer tar plats i vårt pride-tåg. Den här nojan över Turkiets syn på saker som händer i Sverige är riktigt otäck”, dundrade exempelvis Linn Svansbo, styrelsemedlem i den vänster-socialdemokratiska föreningen Reformisterna, på Twitter – eller förlåt: X heter det ju

***