Fotograf blev handduk – så briserade Bergström-bråket

DN publicerade ett reportage och sedan började som vanligt alla att bråka utifrån på förhand givna ideologiska positioner.

Text:

Bild: Malin Hoelstad/TT

Det brukar sägas att socialdemokratin har varit den politiska kraft som resten av partierna hela tiden förhåller sig till. Bland tidningarna har Dagens Nyheter samma roll. Det blev mycket tydligt den senaste veckan. 

Veckans mest lästa och delade reportage handlar om friskolemakarna Barbara och Hans Bergström som porträtterades i Dagens Nyheter. Barbara Bergström – grundare av Internationella Engelska Skolan – städar i reportaget först upp en toalett och torkar sedan av sina händer på DN:s fotograf som skrattar. 

Både reportaget och bilderna spreds sedan snabbt via sociala medier till de professionella tyckonomerna på ledarsidorna. Snabbt bildas som vanligt två konstruktiva och för det offentliga samtalet helt nödvändiga lag. Antingen är du för Barbara Bergström och mot reportern Björn Af Kleen eller så tycker du tvärtom. 

"Kolla aldrig en bra story”, skriver Svenska Dagbladets ledarchef Tove Lifvendahl, företrädare för det ena laget och positiv till friskolor som gör vinst.

”Tydligare än så blir knappast en människosyn som gör skillnad på folk och folk. Den egna turkost sidenglänsande dräkten var givetvis för fin för att användas som handduk”, skrev Jonna Sima på Aftonbladets ledarsida, företrädare för det andra laget och motståndare till friskolor som plockar ut vinster.

Barbara Bergström själv säger att hon inte alls torkade händerna på fotografen, utan att hon först torkade av på sig själv och sedan kramade fotografen i ”en anda av vänskaplighet”. DN själva säger att makarna godkänt sina citat, vilket ingen heller förnekar. 

Veckans bråk-redaktionen kan såklart inte vara säkra, men vi misstänker att debatten som vanligt handlar om att två sidor tycker olika i en ideologiskt laddad fråga (här friskolefrågan) och därmed beter sig helt väntat utifrån givna förutsättningar.