Alla nyfödda har rätt till umgänge med tantfarbröder med lösbröst

Jag tror att vi måste börja tidigare och se till att även de yngre spädbarnen får tillgång till könsöverskridande uttryck. Låt dragdrottningarna ta barnmorskornas plats.

Text: Rasmus Dahlstedt

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Världen är en sexscen, och dragdrottningarna ska ha huvudroller. Att travestera Shakespeare faller sig naturligt vid anblicken av de glittrande tjejkillarna i Drag Race Sverige, en av vårens underhållningssatsningar i SVT. Kreationerna för tankarna till förklädnadernas mästare. Den charmigt frivola dialogen påminner i hög grad om den brittiske bardens kvickheter. Dramatiken i programmet (varje vecka röstas en deltagare bort) håller Shakespeare-klass.

Detta är en argumenterande text av en extern skribent. Alla åsikter är skribentens egna.

Nio personager har under åtta veckor kämpat om titeln drottning av Drag Race Sverige 2023. Min egen favorit Admira Thunderpussy korades i helgen till vinnare. Hennes släpiga elegans, lystna blickar och fylliga läppar slår det mesta. Med glimten i ögat hälsar hon sin medsyster:

"Jag visste att du skulle vara här, din lilla hora."

Dessvärre räckte den färgstarka Santana Sexmachine inte ända fram. Kombinationen av läderamason, äcklig gubbe och sex on legs föll tydligen inte juryn i smaken. Admira Thunderpussy belönas med 100 000 kronor samt ett shownummer i Allsång på Skansen. Jag räknar med leverans av en köttig och läskande akt. Falukorv och meloner åt folket! Sommaren är räddad!!

Inte bara i televisionen kan man ta del av de så kallade drugorna. Uppsala Stadsteater presenterar i april intervjuserien "Nutella möter – en fabulös intervjuserie om vetenskapen". Dragqueenen Nutella diskuterar under tre kvällar med värme, humor och en gnutta allvar tillsammans med sina gäster frågor av typen: Måste vi äta insekter för att rädda klimatet? Hur stark är egentligen demokratin i Sverige? Vad kan vi göra åt samhällsdebatten om normbrytande familjer? På andra håll går dragkulturen ner i åldrarna. Den dynamiska duon Fröken Skamlös Vinhora och Bystiga Damen har krattat manegen på bibliotekens barnavdelningar, där sagoberätterskorna tycks ha vunnit föräldrarnas gunst. På Dramaten blir barn mellan fem och sju år från och med i maj guidade av dragdrottningar.

Sverige har hittat dragläget. Nu gäller det att inte slira på kopplingen. Full fart framåt! Tråkiga bibliotekstanter bör ersättas av dragqueens. Mossbelupna lågstadielärare får också maka på sig liksom motsträviga ämbetsmän och forskare utan genusglasögon. Regnbågsfanbärande transinfluerare transporteras till fronten i Bachmut för att mäkla fred mellan Ryssland och Ukraina.

Viktigast är dock barnen. De är vår framtid och vårt hopp. På dragshow-biblioteket har besökarna i vissa fall nått puberteten. Dramatenbarnen närmar sig skolåldern. Läsning av erotiska noveller för sexåriga barn genomfördes 2014 med goda resultat på Dramatiska Institutet. På Stockholms Stadsteater spelades 2007 Babydrama för småttingar i åldern 6-12 månader, tyvärr med skådespelare i oglamorösa, närmast avsexualiserade kostymer. Jag tror att vi måste börja tidigare och se till att även de yngre spädbarnen får tillgång till könsöverskridande uttryck. Det ska böjas i tid. Låt dragdrottningarna ta barnmorskornas plats. Alla nyfödda har rätt till umgänge med tantfarbröder med läppstift och lösbröst. De största behagen åldras med störst behag. Så fort barnet har framfötts kan föräldrarna med fördel lämna förlossningsrummet.

Kan vi? Vill vi? Törs vi? Ja! Och vi gör som vi behagar. Nu kör vi!

Rasmus Dahlstedt är skådespelare och skribent.

***

Text: Rasmus Dahlstedt

Toppbild: TT