Veckans bråk: Är Schyffert kultur?

Enligt Ebba Busch är Henrik Schyffert en dålig komiker. Enligt Henrik Schyffert är Ebba Busch fascist.

Text:

Bild: TT

Dagens Nyheters kultursida bestämde sig för att intervjua partiledarna om deras kulturvanor inför valet. Först ut var Ebba Busch som fick frågan vilken som är hennes värsta kulturupplevelse.

– Det mesta med Henrik Schyffert. Tyvärr, men han är inte rolig, blev kristdemokratens svar.

Citatet var så skojigt, tyckte DN, att det blev rubrik på kulturdelens förstasida tillsammans med en leende Ebba Busch. Och den angripne komikern gick förstås snabbt till motangrepp. På Instagram citerade han Charlie Chaplin: ”Den bästa kritiken jag nånsin fått är att fascisterna hatar mig – Charlie Chaplin, 1940.” 

Kändiseliten ryckte ut till Schyfferts försvar och bland andra artisten Eva Dahlgren, regissörerna Johan Renck och Edward af Sillén samt skådespelaren Shima Niavarani gillade och kommenterade på sociala medier. Artisten Niklas Strömstedt påminde om att Busch var i juridiskt blåsväder förra sommaren: ”Man får se lite mellan fingrarna när det gäller människor som är fällda för grovt förtal…”

Frågan engagerade faktiskt ända upp på regeringsnivå. Klimatminister Annika Strandhäll (S) stämde in i brunsmetningen av meningsmotståndaren genom att twittra: ”Japp precis min take. Tack Schyffert.”

Busch fick dock stöd från författaren och poddaren Navid Modiri som delade ut ännu en smocka till Schyffert: ”Såg en fyra timmar lång dokumentär om komikern och konträren George Carlin i går och kan konstatera att han och Henrik Schyffert är två helt olika arter. En myser med det politiska etablissemanget och smeker medieeliten precis rätt medhårs. Den andra är tyvärr död.”

***