Veckans Bråk: Swedengate delar nationen

Märkliga svenska kulturuttryck blir uppmärksammade internationellt, och som alltid är våra inhemska medier redo att hugga in.

Text:

Bild: Claudio Bresciani / TT

Få saker triggar den svenska tyckareliten så mycket som när Sverigebilden ifrågasätts. På nätforumet Reddit berättade användaren SamQari om en traumatisk barndomsupplevelse i Sverige. När Samqari var hemma hos en kompis och lekte och det blev dags för middag fick gästen snällt gå till kompisens rum och vänta medan de övriga åt. ”This shit was fucking wild”, avslutades vittnesmålet. 

Och plötsligt blev hashtaggen Swedengate viral. Medierna kastade sig över det faktum att Sverige diskuterades på världsscenen. Vad handlade detta om? En hatattack orkestrerad av ryska troll för att stoppa vår Nato-ansökan? Ingen försvarspakt släpper väl in så snåla och ogästvänliga människor?

– Vi konstaterade snabbt att det startade på Reddit. Men det är ingen påverkanskampanj från främmande makt, sade Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, lugnande till TT.

Etnologer och andra experter kallades in till tv-soffor för att analysera och förklara fenomenet. 

– Det vi äter i våran familj till vardags, det duger för oss, men det duger inte att bjuda utomstående på, sa Lotta Lundgren, matskribent och tidigare programledare i Historieätarna, till Aktuellt.

DN:s Erik Esbjörnsson menade å sin sida att svenskarnas dåliga uppfostran bär skulden: ”I omvärlden uppfattas vårt sociala bordsskick som ett dito oskick och det är bara att medge att de har rätt”, skrev han i en krönika.

Författaren Johan Norberg undrade om hela världen blivit galen, utom han: ”Är jag den ende som älskade att sitt kvar på rummet när kompisen åt? Man slapp umgås med föräldrarna, slapp låtsasgilla maten och kunde botanisera bland serietidningarna”, twittrade Norberg.

***