Veckans bråk: Arga Viggo mot tuffa Victor

Vem ska få recensera krogar? Inte kulturskribenter, anser Viggo Cavling. Expressens kulturchef Victor Malm håller inte med.

Text:

Bild: TT

“Låg ambition”, “sorgligt”, fyllt av “elakheter och förakt” i Donald Trumps anda. 

 Så löd publicisten Viggo Cavlings omdömen i DN om Expressen Kultur i veckans kulturbråk. Eller kalla det matkrig. Angreppet gäller kvällstidningens grepp att låta kulturskribenter recensera krogar. Som när Valerie Kyeyune Backström under rubriken “Maten är äcklig, personalen otrevlig och inredningen ful” totalsågade en Södersylta. 

Cavling – som en gång i tiden startade DN:s Krogkommissionen – anser att krogrecensioner ska vara konsumentjournalistik, inte kulturkritik. 

Expressens kulturchef Victor Malm ville i en svarstext “sortera in Cavlings ordsallad i facket för dåliga artiklar”.  

Bråket fortsatte sedan i SVT:s Morgonstudion. Expressen “slafsar omkring med elaka formuleringar” sa äldre Viggo till unge Victor, som försvarade sig med att den kulturella medelklassen slutat bry sig om film, böcker och teater; att dess enda intresse numera faktiskt är mat och krog. Plus att mat ju är ett estetiskt uttryck. 

Cavlings ripost blev att detta vittnar om desperation, om en kulturjournalistik “i djup kris”.  Han har fått starkt stöd på DN. Lisa Magnusson tycker att “det vilar något så slumpmässigt och vårdslöst över Expressens lustmord”. Tidningens mat-och krogredaktör Elin Peters skriver att man inte gör “läsarna en tjänst bara för att man sågar en sylta och sedan sätter en fräck rubrik.” 

Men Malm är nog rätt nöjd ändå. Texterna klickas.  Så pass att Aftonbladet Kulturs Jack Hildén suckar avundsjukt: “Som att låta Zlatan recensera ”Hamlet” – det kommer inte bli bra i traditionell bemärkelse, men NÅGOT kommer det bli, dessutom något man garanterat vill läsa.  

***