Veckans bråk: Bastubråket vid Storsjön

Hur naken ska man vara i en bastu? När Alex Schulman gav sig in i den stora bastustriden drogs nya svallvågor upp.

Text:

Bild: TT

Det låter som en kapitelrubrik hämtad från Emil i Lönneberga:”Stora bastubråket i Storsjöbadet”. Men varken Astrid Lindgren eller Småland har varit inblandade. Ej heller handlar det om fiktion utan om ren och skär (eller möjligen hudfärgad) verklighet.  

Det började med en insändare i Östersunds-Posten: ”Avskaffa gamla regler om att inte få ha baddräkt i bastun”, skrev signaturen ”Trött kvinna”. Hon sade sig ha blivit trakasserad av män när hon gått in i bastun iförd badkläder. Och på sociala medier fick hon stöd av andra kvinnor med liknande erfarenheter. Vilket givetvis ledde till stor upprördhet bland badklädernas fiender. 

Martin Gruvelgård, enhetschef för de kommunala baden i Östersunds kommun, försökte lugna ner känslorna. 

”Många tror att det är något sorts nakenparadis, det är det inte”, sade han till DN och förklarade att det är av hygienskäl som badkläder är förbjudna. Samtidigt uppmanade han bastugästerna att skyla sig med en handduk. 

Men just som det lugnade ner sig i Jämtland kastade DN:s Alex Schulman sig i kallvattenbassängen. Och drog upp nya svallvågor: 

”Jag säger detta med stor ödmjukhet, men samtidigt: Det anstår mig inte att göra mig mindre än vad jag är. Jag är nummer ett när det gäller bastubadande i Sverige”, skrev han med sedvanlig blygsamhet i en kolumn och fortsatte: ”Ge mig en halv dag där uppe och jag skulle styrt upp alltihop.” 

Följt av en punktlista med Schulmans icke förhandlingsbara basturegler. 

Detta fick Aftonbladets Ida Söderberg att tappa besinningen och fräsa ifrån: 

”För det första: Jag är Sveriges enda bastu-guru. Jag vill säga att jag som Jörn Donner föddes i bastun, för det känns så”, skrev hon och avslutade med sin viktigaste regel: ”Klä av dig!” 

***