Veckans bråk: Be om ursäkt inte alltid rätt

Tidigare statssekreteraren Krister Thelin gav sig på Märta Stenevi (MP) på Twitter. Sen bad han förbehållslöst om ursäkt bara för att få på pälsen av Fokus politiske chefredaktör.

Text:

Bild: Fredrik Sandberg / Pontus Lundahl TT

Få twittrare torde vara lika flitiga som Krister Thelin, fordom statssekreterare i justitiedepartementet under regeringen Bildt samt hovrättsdomare. Redan arla brukar Thelin fyra av en svärm kommentarer till dagens nyhetsskörd samt andra observationer från sommarvistet i skånska Arild. Högt och lågt. I den senare kategorin hamnade en tweet om språkröret Märta Stenevi (MP):

”Man bör inte kommentera folks utseende ej heller politikers. Men med sina stickande ögon och gälla röst påminner Märta Stenevi om en annan apokalyptisk predikant, låt vara från medeltidens Florens: Savanarola. Han slutade som bekant hängd och bränd. Må det ej bli hennes öde.”

Märta Stenevi lät inte svaret dröja:

”Jag har engagerat mig politiskt för att våra barn förtjänar en framtid - jag har inte anmält mig till nån skönhetstävling. Kan du inte formulera kritik mot mig utan att kommentera mitt utseende så bör du släppa tangentbordet och lämna den politiska debatten till oss vuxna.”

Språkröret fick genast eldunderstöd av bland andra kulturskribenten Kristina Lundquist som tyckte att ” ”det här vettlösa hatet mot MP är riktigt, riktigt sjukt” samt av miljöminister Annika Strandhäll: ”Hur uttrycker du dig?”

Vid det laget fick Krister Thelin kalla fötter och bad ”förbehållslöst om ursäkt” för delar av sin tweet. Men ibland är det bäst att inte dra ut foten när den väl är placerad i klaveret. Nu fick han nämligen på pälsen av denna tidnings politiske chefredaktör Johan Hakelius i ett blogginlägg på Fokus sajt. Enligt Hakelius bad Thelin om ursäkt för fel sak eftersom han hade kommenterat Stenevis framtoning, snarare än utseende. Det har inget med sexism att göra och sådant får politiker på hennes nivå tåla.