Veckans bråk: Coronakurr

Text:

Bild: TT

Allt började som brukligt på Twitter. Professorn, överläkaren och Sveriges mest avspända medicinska auktoritet Agnes Wold hyllade smittskydds- och folkhälsomyndigheternas arbete med smittspårningen i Sverige.

Enligt henne hade de »hindrat epidemisk spridning« av viruset och förtjänade beröm.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var av annan uppfattning. Harvards universitet har tagit mycket mer drastiska beslut än Sverige. Då borde Sveriges hantering ifrågasättas: »Båda kan inte ha rätt.«

Den bilden delade inte Agnes Wold eftersom smittspridningen skiljer sig åt mellan länderna. Hon svarade med att kalla statsepidemiologen Anders Tegnell för en folkhjälte.

Men Wolodarski lät sig inte övertygas. I sin söndagskrönika utvecklade han kritiken. Sverige gör för lite för långsamt och statsepidemiologen har visat på en sviktande förmåga att kommunicera tydligt, tryggt och tillförlitligt, enligt chefredaktören. På sociala medier tillade han att det är »ohälsosamt med bilden att medier inte ska ställa besvärliga frågor till myndigheter när andra länder gör andra val än Sverige«. Ingrid Helander, chefredaktör på Läkemedelsvärlden, svarade att hon inte förstår vem som tycker det.

Ett team Wolodarski och ett team Wold bildades.

Juristen och författaren Joakim Zander (Team Wold) begick kulturdebatt på ämnet och anklagade Wolodarski för att underminera vetenskapliga institutioner.

Expressen tog tydligare ställning i bråket genom att göra Agnes Wold till tidningens Coronaexpert när man lät henne chatta med läsarna.

Wold tröttnade på debatten: »Äntligen någon som gör något och inte bara slappar som de svenska myndigheterna!«, twittrade hon tillsammans med en video på en libanesisk präst som flyger över landet och välsignar allt under honom.

På söndag skriver Peter Wolodarski sin söndagskrönika. Bråket lär fortsätta.