Veckans bråk: Den explosiva kärnkraftsfrågan

Kan en liberal och en sverigedemokrat åka på bussturné om kärnkraft tillsammans? Absolut inte, enligt många liberaler.

Text:

Bild: Anders Wiklund / TT

Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är alla positiva till kärnkraft. Med anledning av detta ska deras energipolitiska talespersoner ge sig ut på en gemensam bussturné för att besöka Sveriges kärnkraftverk.

Ni kan inte ana vad som hände sen.

Liberalerna, som inte är kända för sin förmåga att lägga locket på när interna bråk bubblar upp, reagerade starkt på faktum att en liberal kommer att sitta på samma buss som en sverigedemokrat.

”Det är uppenbarligen mer än ett gemensamt besök. Och redan det hade varit att passera en röd linje. Fruktansvärt besviken på detta dåliga omdöme”, rasade Jesper Svensson, styrelseledamot i HBT-liberaler.

Andra var ännu mer öppenhjärtiga. ”Är fly förbannad. Klåpare”, kommenterade Jessica Johnsson, ordförande för Liberala Kvinnor i Stockholms län. ”Riktigt jävla piss”, reflekterade riksdagskandidaten Anton Holmlund, och tillade att han betraktar turnén som ”helt jävla onödig”.

Partistyrelseledamoten Simona Mohamsson förde ett liknande resonemang på Twitter, där hon menade att själva faktum att L och SD håller med varandra i sakfrågan är ett skäl att undvika en gemensam turné: ”Vi behöver inte göra några studiebesök/kampanj med SD, framför allt inte i en valfråga vi redan tycker lika i.”

Sverigedemokraterna verkade en aning irriterade.

– Ingen tvingade dem att åka med i bussen. Vi hade inte gråtit om de inte var med. Det som har hänt är att Liberalerna är liberaler. Någon blir arg. De ändrar sig. De vet inte vad de tycker, sa en ”centralt placerad” SD-källa till SvD.

Denna liberala tendens, menade SD-källan, bådar illa inför framtida försök att få igenom en gemensamt förhandlad budget.

Men (L)edaren Johan Pehrson tar bråket med ro. ”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull”, twittrade han.

***

Toppbild: Camilla Brodin (KD) och Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitiska talespersoner för sina respektive partier, framför den omtvistade turnébussen.