Veckans bråk: Extremoväder i tyckosfären

Lena Anderssons krönika om sommarens väder mottogs inte väl.

Text:

Bild: TT

Var gång författaren Lena Andersson har en kolumn i Svenska Dagbladet kan Veckans Bråk-redaktionen luta sig tillbaka tryggt förvissad om det kommer att finnas rikligt med material till ännu en spalt. Helgens krönika gjorde oss inte besvikna.  

I juni varnade tidningarna för att sommaren ”kan bli stekhet” och att bönderna oroade sig för torkan, skrev Andersson. I juli gick det dock knappt en dag i Sverige då det var varmare än 20 grader. ”Förut kallades detta tillstånd svensk sommar.” När hon så begav sig till Sicilien utlovade medierna 48 graders rekordvärme, men det höll sig kring 35 och lokalborna kallade det för ”en normal sommar”. Åter hemma sköljde stormen Hans in över landet. ”Äntligen kom extremvädret till Sverige”, noterade Andersson. 

Extremväder var även vad texten framkallade i medierna – både sociala och konventionella. 

”På Maui är man ute och letar efter döda människor med likhundar. Lena Andersson sitter hemma och skrockar om väder. AVGÅ HELA SVD”, twittrade journalisten Magda Gad. 

”Alla som läst en tidning de senaste 20 åren borde vid det här laget veta att det är skillnad mellan väder och klimat”, dundrade Arbetets t f politiska redaktör, Lotta Ilona Häyrynen. 

Och klimatriddarna på SvD-konkurrenten Dagens Nyheter beordrade sin vassaste penna, kolumnisten Alex Schulman, att släpa ut Andersson på gården och ge henne ett verbalt nackskott. Han tog tjänstvilligt fram sin grovkalibrigaste revolver: ”Det är ganska hårresande. Lena Andersson har semestrat på den del av Sicilien som inte brunnit och menar därför att extremhettan inte ägt rum. Så går det till när man försöker klä sin klimatförnekelse i logik”, skrev han. 

Sedan blev det tyst. 

***