Veckans bråk: Så var L igång igen

Liberalerna fick ministerposter i Ulf Kristerssons regering. Ni kan inte ana vad som hände sen.

Text:

Bild: TT

Vad vore Veckans Bråk-spalten utan Liberalerna? Mycket mindre intressant, den saken är klar. Den 26 november är det tänkt att Johan Pehrson på ett extra landsmöte ska upphöjas från tillförordnad till ordinarie ledare för partiet. Men fan vet.

Vågorna som sköljer över partiledningen efter slottsavtalet med M, KD och SD verkar kunna växa till en tsunami. Förra partiledaren Maria Leissner bröt ut i tårar över vad hon kallade ”auktoritär nationalism”.

– Vi som har varit medlemmar länge upplever att vi ser partiet dö, sa hon till SVT.

Här påminner vi om att hennes företrädare Bengt Westerberg redan före valet gav upp om sitt gamla parti och gick till Centern. Och får han sällskap av mångåriga toppliberalen Barbro Westerholm, som även hon överväger att lämna?

– Jag ska sova på saken och sedan får jag se vad jag gör, säger hon till Aftonbladet.

Men det stannar inte vid gamlingarna. Ett gäng unga företrädare för LUF vädrar sin besvikelse i Expressen: ”Tidöavtalet är motsatsen till det vi liberaler kämpar för. I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära”.

Jan Jönsson, tidigare liberalt socialborgarråd i Stockholm, talar om ”en tung dag” och menar att avtalet är långt värre än väntat:

– Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger han till DN.

Men längst gick ändå partistyrelsens Simona Mohamsson som anmälde Johan Pehrson till partiets eget granskningsutskott för att ha brutit mot stadgarna genom att inte informera styrelsen om avtalet. 

– Detta är extremt olyckligt, odemokratiskt och visar på bristande ledarskap, menade hon i GP.

Håhåjaja.