Veckans bråk: Kulturkriget i Norrköping

Sophia Jarls debattartikel fick kultureliten att gå i taket.

Text:

Bild: Wikicommons / Skärmdump Expressen

Så kom kulturkriget till Norrköping. Bokstavligt talat. Stadens kommunalråd Sophia Jarl (M) meddelade att det blivit dags att skära i kommunens kulturbudget och motiverade i en debattartikel i Expressen:  

”Kultureliten i Norrköping anser att en symfoniorkester där över 90 procent av biljettpriset betalas av skattekollektivet ska sitta i orubbat bo när all annan kommunal verksamhet tvingas spara. Min prioritering är skola, vård och omsorg och tillväxt för att säkra framtiden i Norrköping”, löd det beska beskedet. 

Det fick förstås sagda kulturelit att gå i taket. Unisont: ”Det här var det mest vulgära jag läst på länge”, twittrade GP:s kulturchef Johan Hilton. 

”Jarl ställer med en populistisk tankefigur ”kultureliten” mot utbrända välfärdsarbetare. I riksdagen sitter hennes eget parti och förbereder återigen skattesänkningar för de rikaste”, kommenterade Aftonbladets dito Karin Pettersson.  

Och Stefan Jonsson, krönikör i DN och tillika professorn i etnicitet vid Linköpings universitet, skymtade en nyfascistisk bockfot under Jarls kappa: ”Så här ser blåbrun kulturpolitik ut i praktiken: en syntes mellan en nyliberalism som tar hänsyn bara till kultur som kan mätas i siffror och en nyfascism som tyglar konstens och kulturlivets kritiska röster.” 

Nu var lavinen igång. Artisten Thomas Andersson Wij gick ut och uppmanade sina artistkollegor att bojkotta Norrköping. Markus Krunegård – som bland annat sjunger IFK Norrköpings inmarschlåt vid klubbens hemmamatcher – anslöt sig. 

Till och med i borgerliga SvD fick Jarl en uppsträckning på kultursidan. Ledarsidans Mattias Svensson, däremot, höjde en av få röster till hennes försvar.   

***