Veckans bråk: Skidrivaliteten mellan Sverige och Norge

Denna gång är det stavar, slängkyssar och skitsnack som rört upp starka känslor.

Text:

Bild: TT

Skidrivaliteten mellan Sverige och Norge skildras fint i en SVT-serie om Gunde Svan, som drev norrmännen till vansinne genom att alltid ligga före i utvecklingen. Att Gunde vägrade bli kompis med konkurrenterna väckte också ont blod. 

I helgen kom nya bråkrubriker, när Viaplay i sin sändning porträtterade Kristine Stavås Skistad – vilket namn på en skidstjärna! – som den ondskefulla flickan i skräckfilmen The Ring.   

“På gränsen till respektlöst”, tyckte tränaren Stig Rune Kveen.  

Stavås Skistads "svar" blev att vinna världscupsprinten och kasta ironiska slängkyssar till de besegrade svenskorna. Efteråt sa hon sig gilla den fientliga stämningen: “Ett tecken på att jag är hatad, och det gillar jag".  

Expressens skidkrönikör Tomas Pettersson eldar på: “Norge har tappat det. Världens bästa skidnation är så desperat efter uppmärksamhet att man väl snart knackar på landets ålderdomshem.” 

Han syftar inte på själva kvaliteten hos dagens norska åkare – utan på deras färglöshet jämfört med ikoner som Petter Northug och Theres Johaug. 

Apropå Northug har denne i media gått hårt åt skidskytten Sebastian Samuelsson. 

”Som expert har Northug haft en hel del fel”, har Samuelsson kontrat: ”Inför VM senast sa han att ´Sebbe kommer inte att vinna några medaljer – men jag vann fyra och han fick pudla”. 

 Ny norsk kritik mot Samuelsson kom efter VM-sprinten i Nove Mesto. Dels för svenskens “skitsnack” i spåret och ovilja att hjälpa till och dra. Dels för att han under prisceremonin, med tre norrmän på pallen, inte tagit av mössan. 

”Det känns som en bestraffning att gå på blomsterceremoni med fem norrmän och stå och lyssna på deras nationalsång. Jag försökte slå dövörat till”, sa Samuelsson.  

***

Läs även: De ryska skidåkarna

Läs även: Mello-snusket