Veckans bråk: ”Vi borde förstärka desinformationen”

Hanif Bali ser fördelar med att Sverigebilden försämras.

Text:

Bild: TT

En pro-palestinsk demonstration på Sergels torg i helgen där en talare hävdade att svensk socialtjänst har kidnappat tusentals barn väckte stor uppmärksamhet. Uttalandet är ett led i en pågående desinformationskampanj riktad mot Sverige från islamistiska grupper, enligt Inas Hamdan, journalist på Sydsvenskan, som medverkade i P1 Morgon. 

Hon sade också att kampanjerna har förändrat bilden av Sverige i arabvärlden: ”Sverige har gått ifrån att vara en humanitär stormakt som tar emot arabiska invandrare till att vara ett islamofobiskt barnkidnappande och koranbrännande land.” 

Programledaren berättade att statsminister Ulf Kristersson har bemött påståendena vid flera tillfällen samt att både Myndigheten för psykologiskt försvar och Socialstyrelsen har tilldelats extra medel för att motverka åsiktsspridningen. Anton Lif, expert på påverkansoperationer och desinformation på konsultföretaget Combitech, fick sedan frågan om insatserna räcker. 

”Nej, det gör de inte. Det är viktigt med reaktiva åtegärder”, sade han. ”Men framför allt är det viktigt att reagera proaktivt.” 

Samstämmigheten tycks överlag vara stor om att anklagelserna mot Sverige bör bemötas och dementeras eftertryckligt. Utom från ett håll, nämligen Gossen Ruda i svensk samhällsdebatt: 

”Sverige borde förstärka desinformationskampanjen om att vi 'kidnappar tusentals muslimska barn'. Det både minskar vår pull och ökar vår push”, twittrade förre moderate riksdagsledamoten Hanif Bali och fortsatte: 

”Erbjud alla familjer med LVU-risk fri återvandring. Deras barn har mycket lägre risk för anti-socialt problematiskt beteende i hemlandet.”

***