Frågan alliansen inte kan undvika

Text: Torbjörn Nilsson

En sak mer än någon annan präglade sammansvetsningen av fyra borgerliga partier: avskyn för digitala frågor.

Digitala frågor, ett utryck myntat och ofta upprepat av Fredrik Reinfeldt, är frågor som bara har två svar. Ja eller nej.

När alliansen började gro i Högfors 2004 skulle inget parti ställa ultimatum för sin medverkan, och inga konflikter skulle göras digitala.

Kompromiss – om än urvattnad, blaskigt blöt – ansågs bättre än långbänkade låsningar. Så löste man två frågor som förstört för alla de borgerliga regeringar svenska folket kan minnas. Alliansen nådde dels ett visserligen motsägelsefullt familjepolitiskt paket, dels en tillfällig fred i det gamla kärnkraftsbråket. Antalet reaktorer, sa man, skulle varken minska eller öka fram till 2010.

Men det var då. Nu finns en sak som inte fanns då. Den saken kallas Jan Björklund.

Jan Björklund är en synnerligen skicklig politiker när det gäller politikens verkliga kärna – att få sin vilja igenom. Skolpolitiken har han tjatat om så att hela svenska offentligheten till slut tvingades lyfta blicken mot katedern. Få, antagligen ingen, kan som han bygga en medial konflikt.

I Stadshuset i Stockholm gjorde han sig känd för att fortsätta förhandla genom utspel, även efter att en uppgörelse var klar.

– Sanningen att säga är Björklund ingen lagspelare. Han är tjafsig, krigisk, gnällig, envis och medial. Alltså en perfekt förhandlare, minns en moderat kollega.

Nu är Jan Björklund i full färd med att göra förhandlingen om kärnkraften digital. För några veckor sedan hälsade han på hos riksdagsjournalisterna. Där lade han ut texten.

Med tanke på att det tar lång tid att bygga nya reaktorer och att dagens reaktorer inte håller särskilt länge till så måste något ske snart, började han. Mer bestämt så måste de nya reaktorerna byggas under nästa mandatperiod, fortsatte han. Annars har man i praktiken sagt nej till kärnkraft i framtiden.

Att göra en kompromiss som inför förra valet innebär alltså att man tar ställning. Ett nja till mer kärnkraft nu är inget alliansen kan enas om, enligt folkpartiet.

Maud Olofsson kanske ångrar att hon lät plantera en extra tallplanta till Björklunds ära i Högfors när han blev partiledare. Plantan har god växtkraft, uppger maken Rolf Olofsson.

Centerledaren har redan baxat sitt parti långt från kärnkraftshatet. Men att bygga nya reaktorer svider saftigt i själen hos ledande centerpartister. Krävs digitalt svar blir det nog nej.

Göran Hägglund hyser drömmar om att som inför förra valet kunna vara den som presenterar en uppgörelse. Han lutar mest åt att centerpartiet får ge efter.

Så Fredrik Reinfeldt kommer att krävas på ett rakt svar i en digital fråga. Låt säga om ett och ett halvt år.

Andra utmaningar för alliansen

Övervakningen

FRA-förslaget har tuktats in i den moderata riksdagsgruppen, och när frågan kommer upp igen lär väl centerpartisterna också lägga sig. Men mobiliseringen hos den ståndaktigt liberala borgerligheten utanför partierna kommer lida stor skada. Och moralen i det centerparti som skryter om öppenhet lär inte bli vad den har varit.

Äktenskapen

En statsminister som slagits för gay-rättigheter i 15 år kombinerat med en kristdemokratisk ledare som måste bevisa att han är kyrklig nog för sitt jobb. Det kan vara definitionen på att sitta i en rävsax. Reinfeldt har lovat att ena regeringen om könsneutrala äktenskap. Oppositionen skrattar och vädrar blod.

Regionerna

Efter Ansvarskommitténs vaga svar på frågan om Sveriges indelning kräver kommunpolitiker av alla blåa kulörer att få bilda regioner. En person stretar envist emot. Fredrik Reinfeldt. Till synes utan annat skäl än att det är ett riskprojekt som inte ingår i hans ursprungliga plan.

Fastighetsskatten

»Den har blivit så förvanskad att den till och med skrämt väljare över blockgränsen«, säger en kristdemokrat om avskaffandet av fastighetsskatten. Anders Borg slaktade sönder det som ogenomtänkt. Kristdemokraterna fortsätter sparka och skrika. För väljarna blir allt obegripligt.

Läs vad svenska bloggar skriver just nu om: Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund, Göran Hägglund, Mona Sahlin

Text: Torbjörn Nilsson