Flyga och fara med Azar

Text:

Hrm. Kompensera utsläpp eller inte. Sveriges superprofessor inom klimatforskning Christian Azar gör det inte. I Fokus berättar han varför.

Sen klimathajpen exploderade förra hösten har en rad möjligheter att döva vårt dåliga samvete dykt upp. Bland annat kan vi numera kompensera för våra onda, onda flygutsläpp via olika företag som ”åtgärdar” vår semsterresa genom att plantera skog någonstans långt borta.

Låter nästan för bra för att vara sant. Och det kanske det också är, osant alltså. Kanske vill vi så gärna att det ska fungera att vi inte riktigt vill ta till oss komplexiteten i frågan. Vi vill ha enkla, snabba och smidiga lösningar.

Senaste numret av Sveriges natur belyser ämnet. De skriver att kompensationsföretaget Climate Care stödjer ett projekt med fotdrivna bevattningspumpar i Indien, som sägs ersätta inhyrda dieselpumpar. Tidningen berättar också att tyska Atmosfair stödjer en reningsanläggning för processvattnet från ett palmoljekokeri i Thailand, vilket ska minska metangasutsläppen. God tanke, men oljepalmer odlas oftast i före detta regnskog (som hade varit mycket bättre att låta stå kvar).

Chalmersprofessorn Christian Azar som är en av experterna i FN:s klimatpanel IPCC (som får nobelpriset i år tillsammans med Al Gore) fick i senaste Fokus frågan om hur han kompenserar för alla sina flygresor.

Jag blev sjukt förvånad när han svarade att han inte gör det. När jag undrade varför blev han tyst. Länge. Klimatprofessorn tänkte efter innan han svarade.

Det finns inga quick-fixes på klimatkrisen. Tyvärr.