Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Två kvinnor tar emot australiensiska premiärministerns ursäkt.

VFursakt
Veckans reportage

Lång väntan på ersättning för vanvård

De blev offer för övergrepp på svenska barnhem. Snart kommer utredningen som ska ge dem rätt mot staten.

I slutet på december ska utredningen om vanvård i den sociala barnavården i Sverige vara klar. Den tillsattes 2006 av dåvarande socialtjänstministern Morgan Johansson (s), som en reaktion på tv-dokumentären »Stulen barndom«, där ett antal medelålders män berättar om de systematiska kränkningar och övergrepp som de utsatts för på barnhem under uppväxten.

Göran Johansson fick uppdraget att granska allvarliga övergrepp och vanvård av barn som varit placerade på barnhem, fosterhem eller institutioner.

Flera av de drabbade har slutit sig samman i föreningen »Stulen Barndom« som bildades i januari 2006 och genom en grupptalan har stämt svenska staten. Föreningen har tre krav:

· Att lagar om nolltolerans mot vanvård i socialtjänsten stiftas.
· En offentlig ursäkt till alla vanvårdade.
· Ekonomisk ersättning om 1 miljon per förlorat barnår.

Hittills har gruppen fått avslag i Stockholms tingsrätt, hovrätten, Högsta domstolen och EG-domstolen. Nu har föreningen sänt en skrivelse till Internationella brottsdomstolen och väntar på Vanvårdutredningens betänkande för att börja pressa regeringen.

I Socialstyrelsens förstudie jämfördes även erfarenheter från Norge. I »Oslostudien«, som undersökte hem där Oslo kommun placerat barn under 1954–1993, kom det fram att fysiskt våld var väldigt vanligt och att sexuella övergrepp mot barn förekommit på nästan alla institutioner. I en annan undersökning granskades Bergen kommuns elva barnhem. När studien var klar togs beslut om att kommunen skulle betala ut skadestånd till före detta barnhemsbarn på högst 725 000 norska kronor.

Även i Irland pågår en granskning av barnhemmen. Och i förra veckan lämnade den australiensiska staten en offentlig ursäkt till dem som farit illa på statliga foster- och barnhem mellan 1930 och 1970. I en utredning som blev klar 2004 rekommenderades denna åtgärd efter att tusentals fall av övergrepp avslöjats. Englands premiärminister Gordon Brown planerar nu en ursäkt till de cirka 7 000 britter som i ung ålder skickades till institutionerna i Australien.

14 thoughts on “Lång väntan på ersättning för vanvård

 1. Lennart Carlsson skriver:

  När ett barn omhändertas är ju något som skall ske för att ta barnet från en miljö som de anser är skadligt för barnet….?! Eller…? När detta barn så blir placerad på barnhem – skolhem och uppfostringsanstalter – kallas det således för ”skyddsuppfostran” Jag undrar då – VAR i ligger skyddet för detta barn – när barnet dagligen blir utsatt för sexövergrepp – misshandel, alltid dygnet runt får uppleva skräck och rädsla…Listan kan göras hur lång som helst….Detta barns hela liv har helt förstörts. Barnets (i vuxen ålder) fungerar inte normalt i förhållandet till partner – känner sig hela tiden förföljs och skamsen – kan aldrig få ett arbete / anställning som en normalt uppväxt och utbildad människa. Vad tror Ni alla som anser att det INTE är statens fel….Det är ju trots allt STATEN som övertar ansvaret för detta barns skydd och trygghet…!

  Detta är skrivet av erfarenhet från en man som hamnade på Barnhemmet Lillebo i Sundsvall – och vidare till Vemyra Skolhem i Sollefteå för att sedan vandra vidare till Fagareds Yrkesskola i Lindome Göteborg – därifrån till Hällby anstalten – Mariefred — och slutligen Långholmen i Stockholm. I ca: 18 år inom detta helvete. NI som inte själva upplevet ens en tredjedel av detta – var vänlig att inte föringa detta barns upplevelse. ALLA barn skall skyddas och INTE förstöras.
  Tack för ordet !

 2. Carin Östlund skriver:

  Förlorade 6 år av min ungdom.Dom åren har jag kunnat använda till något vettigare än att
  vara på barnhem fosterhem och ungdomsvårdsskola
  Mina föräldrar hade ingen talan dom fick bara
  underteckna ett papper på att dom fråntogs vårdnaden.Jag visste inte hur det låg till
  förrän jag fyllde 21år.Varken pratade eller
  träffade mina föräldrar förrän 5år efter att
  myndigheterna tagit mig till barnhemmet.

  1. Carin Östlund skriver:

   Jag har många gånger funderat på det här med
   mobbing.Var har vi för rätt att kräva att
   barnen inte ska mobba varann när sk vuxna inte
   kan uppföra sig och själva mobbar andra vuxna
   är det vuxet????

 3. Fråga: Vart vänder man sig att berätta om upplevd vanvård, egen erfarenhet, på 40-talet, barnhem i Dala-Husby?

 4. micke persson skriver:

  ja ja vad vet ni

 5. Asta skriver:

  lg, har tydligen missat att det finns också tusentals barn i Sverige som myndigheterna har tvångsomhändertagit utan saklig grund. Helt i onödan har allstå barn utsatts för dessa övergrepp som vanvårdsutredningen ger uttyck för. Och detta pågår fortfarande.

  Jag undrar bara när det blir våra barns tur att få rättvisa. Våra underåriga barn som helt i onödan ryckts upp ur sin invanda, trygga miljö hos modern med hjälp av SEX POLISER och tvåtre socialakrobater och tvingades att överlytta mot sin vilja till fadern på annan ort. Skulle du själv vilja utsättas för denna onödiga trauma, som det är att slitas från mammas bröst av starka polisarmar? Att inte få träffa din mamma överhuvudtaget på tre månader! Att sedan få träffa din mor, som fött dig, under fyra timmar per månad i ett församlingshem på orten medan socialens lakejer (två st) vaktar er, soc uttalar hot m.m. Detta pågår under flera års tid. I bästa fall får du träffa din mor varannan vecka under fyra timmar. Detta pågår under flera års tid. I bästa fall får barnet sin frihet åter när det blir vuxet och kan träffa sin mamma då när barnet vill, om barnet fortfarande orkar. Efter alla år som barnet sagt till fadern och soc att det vill bo med sin mamma och vill träffa modern varje dag. Kallar du detta för ett civiliserat land? Ett barn vars enda brott är att det är fött i världens barnfientligaste och falskaste land, Sverige, där barnets rättigheter fullständigt lyser med sin frånvaro.

 6. marquerite skriver:

  Om vanvården skett under förälrarnas ansvar hade ju dom ställts till svars för detta! Eller hur lg? Då hade det blivit rättegång, och säkert omhändertagande till följd!! Om kommunen då tar barnet från föräldrarna blir det alltså deras ansvar YTTERST att se till att det är bättre och inte sämre i det hem de placerar barnet!! Om det gällt dig, hur hade du resonerat då? Antar att du inte har en aning om hur det kan gå till på sådana ställen.Ofta behövs det egen erfarenhet, och inte minst förmåga till empati, mot sina medmänniskor för att till fullo förstå…

 7. lg skriver:

  Kenth – det är föräldrarna som inte tagit sitt föräldraansvar (pga tex missbruk, psykisk sjukdom osv). Detta har lett till att de hamnat på dessa hem. Roten till problemen är alltså föräldrarnas misslyckande och då är rimligen föräldrarna som ska betala – inte du och jag (via skatten), vi har ju varken misskött våra barn eller begått övergreppen.

 8. ©Kenth® skriver:

  Det är väl inte föräldrar som har omhändertagit sina barn utan stat & kommun för att ge oss/dem ett bättre liv !!!!

  stinker illvilja & avundsjuka om ditt inlägg …

 9. elin skriver:

  vill bara säga att det finns en förening till vilket du Linda underlåtit ta med Förenngen Samhällets styvbarn… som har möte på söndag kl 1300 med Göran Johansson som inbjuden gäst. besök gärna vår hemsida. Styvbarn.se

 10. lg skriver:

  Man kan ju tycka att de borde rikta kraven i första hand mot sina föräldrar, inte mot staten. Inte för att försvara övergreppen dessa barn utsatts för men det är väl inte mycket som talar för att de hade haft det bättre hemma hos de som var ansvariga för deras existens från början.

  1. Gunilla skriver:

   Till lg.
   Fakta:
   En del föräldrar /till barnen som blev kränkta på institutioner / var döda, var allvarligt sjuka, var tonårsföräldrar (i en tid utan preventivmedel)eller utsatta för förtal/skvaller av grannar vilket ledde till a tt barnet inte fick bo kvar hos föräldrarna.
   Man såg på barnen som dåliga pga detta och de fick inte hjälp m att bearbeta sorgen el ställa frågor om sin situation, och dessutom blev de allvarligt kränkta av människor som var anställda för att hjälpa dem.
   No mercy för staten.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

SD eller S?

KrönikaNovell
Prenumerera