Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Redaktionsbloggen

Den frilansande terroristen

Usama bin Ladin pekades tidigt ut som den ansvariga för terrorattackerna för tio år sedan. Det var han som hade planerat och genomfört dåden genom sin terrororganisation al-Qaida. På ett bisarrt sätt passade den här personifieringen både den amerikanska
administrationen och bin Ladin själv. USA fick en tydlig fiende och al-Qaida fick en mytisk frontfigur.

I själva verket var det en helt annan man som drog upp planerna och rekryterade självmordspiloterna – fienden var inte alls så tydlig. Madelene Engstrand Andersson berättar hela historien om den frilansande terroristen Khalid Sheikh Mohammed. Läs också Thomas Engströms personliga uppgörelse med decenniet som följde efter terrorattackerna. »Plötsligt kan vi prata som vuxna människor igen«, konstaterar han hoppfullt. I Afghanistan gör Aman Mojadidi konst av konflikterna. Just nu sammanställer han sin självmordsbombarkollektion »Conflict Chic«, berättar han för Anders Rydell.

Matematik blev hett i veckan efter regeringens utlovade miljardsatsning. Vem kan bli bra på matte? Krävs medfödd talang eller går det att träna sig till framgång? Anna Ritter reder ut begreppen.

Trevlig läsning.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera