Jacob Palmstierna

Text:

Foto: Scanpix

Skandaler är som gardiner i ett sommarhus. De har en benägenhet att blekna.

Så också med Jacob Palmstierna. Det är inte lätt att, nu inför ett minnesord efter hans död härom månaden, förstå saken som 1989 fick honom att avgå som vd för dåvarande SE-banken efter mindre än ett år på posten.

Palmstierna hade sålt sin villa till ett fastighetsbolag och i stället fått hyra tillbaka huset. Problemet var hyran. Den ska ha satts skattemässigt acceptabelt när affären gjordes upp. Men beloppet justerades inte upp, vilket gav en förmån som tickade på i ett decennium.

Det blev tvist med skattemyndigheterna och där hade historien möjligen kunnat sluta. Om inte Palmstierna själv i en intervju förkunnat att en hyra 3 000 kronor i månaden för en villa i Djursholm var »marknadsmässig«. Och om inte åklagaren sedan beslutat sig för att göra en razzia på hans kontor, vilket läckte till medierna och samma åklagare därefter beslutat att driva frågan till domstol som grovt skattebedrägeri.

Det blev ett drev. I november 1989 avgick Palmstierna.

På sitt sätt förstår man. Drevet i sig gjorde vd-rollen omöjlig. Än i dag är det klart att hyresavtalet var olämpligt och skattemålet en viktig story. Men så stor? Det handlade ju dessutom om en förmån som bankens ordförande varje år godkände. Visst, det var fortfarande åttiotal. Men jämfört med senare uppmärksammade ersättningar, som Percy Barneviks pensionsavtal på över 900 miljoner och bonusfesten i Skandia några år senare, bleknar Palmstiernas hyresrabatt. Enligt egen utsago var den under hundra tusen kronor.

1990 friades han i tingsrätten i en dom som inte överklagades.

Det var inte det första urspårade skattemålet i Sverige. Det exceptionella var den brytning med hans arv som det ledde till. Palmstierna var Wallenbergs man, ända in i släktträdet. Mormor Ruth von Essen var yngsta dotter till grundaren av imperiet. Karriären hade skett i symbios med Wallenbergarna. Jacob var äldsta sonen i en adlig familj, en friherre uppväxt på det östskånska godset Maltesholm. Pappan hade tyckt att han skulle bli jägmästare. Det blev Wallenbergarnas skola, Handels i Stockholm. Efter examen fick han erbjudande om att börja på Handelsbanken, men övertalades av Marcus Wallenberg junior att i stället börja på Enskilda Banken. Tre decennier senare var han vd.

Jacob Palmstierna ansåg sig sviken av familjen i samband med villaaffären, av arvtagaren Peter i synnerhet. I sina frispråkiga memoarer från 2010 spekulerar han i om det berodde på konflikter de haft inom bolagsgruppen. Palmstierna hade själv stått pappan Marcus Wallenberg Junior närmast, som sonen Peter haft en komplicerad relation med.

Ur katastrofen kom frälsningen, den som placerade Jacob Palmstierna i historie-böckerna på ett sätt som nog aldrig hänt om han blivit kvar i Wallenbergsfären. Björn Wahlström hade fått uppdraget att rädda statsägda Nordbanken. Wahlström blev ordförande, Palmstierna vice. De tog in Hans Dalborg som vd och tillsammans gjorde de en städinsats som har tjänat skattebetalarna åtskilliga miljarder.

Palmstierna var avgörande för bankens metamorfos. Han var den i startgruppen med mest bankerfarenhet. Som ordförande mellan 1992 och 2000 var han sedan med och sydde ihop fusionerna i Norge, Danmark och Finland, som blev dagens Nordea. Han blev känd för hela befolkningen när han från podiet i Oslo fångades på en tidningsbild med ett ensamt långfinger utvecklat. Ingen brydde sig om att det handlade om en uppräkning av nordiska banker.

Palmstierna återger historien i memoarerna. Ett tecken på den självdistans som är ovanlig i den del av näringslivet som han verkade i. Jacob Palmstierna var en passionerad människa och som sådan närmast folklig. En av folket var han dock knappast. I boken avlöser ripjakterna varandra som vilka skidsemestrar som helst.

Passionen fanns inte minst i privatlivet. Han var gift fem gånger. Hans sista livskamrat Hanne träffade han i slutet av 1970-talet. De beslutade sig för att skiljas från sina partners för att leva ihop, men ändrade sig kort därpå och sågs sedan inte på 13 år. Innan de tog upp relationen igen. De fick nästan 20 år tillsammans.