Xi blir Mao – skrivs in i grundlagen

Text:

Bild: Andy Wong AP, WANG ZHAO AFP

Xi Jingping, Kinas president, får sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets konstitution.

– Även om han följer tidigare ledares praxis och bara sitter den här femårsperioden till 2022, så kommer han med största sannolikhet finnas med och ha stort inflytande efter att han kliver ner som generalsekreterare för kommunistpartiet, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Beslutet togs under pågående partikongress i Peking av cirka 2 300 deltagare. Den nya parollen lyder »Xi Jinpings idéer om socialism med kinesiska förtecken för en ny tid«.

Läs mer: Kinas nya Mao

Att ledaren blir inskriven i konstitutionen har bara skett två gånger tidigare och då gällt partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi. Deng blev dock inskriven 1997 efter sin död.

Beskedet är knappast förvånande för den som läser Fokus. Så här skrev Jojje Olsson inför kongressen (#41):

»Författaren Wu Zuolai hade helt fel när han i samband med Xi Jinpings mak­t­över­tagande spådde att denne skulle bli en värdig son till sin liberale far, snarare än ett barnbarn till den auktoritäre Mao. Efter kommande partikongress kan Xi jämföras med Mao inte bara i tanke och handling, utan även i prestige och inkludering i kommunistpartiets själva konstitution«.

Läs mer 

Kinas nya Mao

Kim riktar kärnvapen mot Kina

Kina bygger världens dyraste handelsväg

Våga vägra wiki