Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Förläggarens dotter: Han har blivit torterad

Nya uppgifter om den svenske förläggaren Gui Minhai.

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai tycks ha blivit torterats, uppger hans dotter Angela Gui i en intervju med kinesiska South China Morning Post (SCMP).

De senaste månader har hon regelbundet pratat med sin far. Han har enligt uppgift befunnits i husarrest i staden Ningbo sedan han släpptes ur sin fångenskap i oktober.

Angela Gui uppger att faderns hälsa är i sådant skick att hans läkare i Kina manat familjen att han ska söka vård utomlands. Enligt dottern har Gui Minhai förlorat kontrollen över fingrarna på vänster hand, att musklerna börjat förtvina och att ibland har svårt att hålla balansen när han går. Han uppvisar symptom på muskelsjukdomen ALS.

Det var i förra veckan Gui Minhai greps ombord ett tåg när han tillsammans med två svenska diplomater var på väg till en läkarkontroll på svenska ambassaden.

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppmanar Kina att frige Gui Minhai.

– Det är en väldigt allvarlig situation och vi arbetar aktivt just nu med fallet på UD. Våra krav kvarstår att han ska släppas fri och att han ska få träffa vår konsulära personal och även få läkarhjälp, säger hon till TT.

Läs mer

Stormakten tystar kritiker

Kidnappad på nytt

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera