Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Hon rappade hela vägen till riksdagen

Veckans parlamentariker är Rebecka Le Moine (MP) som lyckats med konststycket att bli inkryssad till riksdagen.

Du är en av fem personer som kom in genom kryss, vad är hemligheten?

– Jag tror att det är för att jag har varit engagerad i miljörörelsen länge. Det vet väljarna och det smittar av sig på människor. Sedan har min plattform bytts från miljökonsult och ideellt aktivt till politiken.

Din personvalskampanj har varit lågmäld, har du gjort något konkret?

– Jag har varken synts i TV eller knackat dörr. Däremot har jag skrivit en del debattartiklar, föreläst, pratat med människor och anordnat event som är kopplade till de frågor som jag brinner för. Men det som är unikt för mig är att jag använt mig och skapat poetry slam som ett sätt att uttrycka mig. Man kan säga att jag rappat ut min politik.

Berätta mer, hur kom du på idén med poetry slam?

Jag skrev ner ord och känslor på en promenad och framförde dem på en tävling. Det ledde till att jag kvalade in till Sverigemästerskapet och fick mersmak för konstformen. Människor kom fram till mig efteråt och sa att »det där berörde mig på djupet«. Det fick mig att tänka till. Kanske uppfattar folk mina budskap bättre om det är melodiskt.

– I våras gjorde jag en turné med 33 föreläsningar. Då har jag framfört min poetry slam oförberett, som en bonus för åhörarna. Det verkar ha påverkat folk mer än själva föreläsningen i sig.

Vilka frågor vill du driva i riksdagen?

– Det jag är intresserad av är skogspolitik och naturpolitik. Kunskapsläget måste uppdateras, en del lagar likaså, för att bekämpa den massutrotning som pågår. Jag vill skapa ekonomiska incitament för privata skogsägare och jordbrukare så att det lönar sig bättre att vårda naturen på rätt sätt. Jag vill även verka för att statliga bolag, exempelvis Sveaskog, ska gå i bräschen. Sedan är den biologiska mångfalden viktig.

Vad betyder biologisk mångfald?

– Det låter komplicerat men det handlar om allt liv på vår planet, det vill säga alla växter och djur som finns. En förutsättning för att kunna leva är  att det finns en mångfald av olika djur och växter. Och samtidigt måste vi ha ett klimat som funkar, med en temperatur och atmosfär som inte ändrar sig allt för mycket. Men det går inte att bara fokusera på koldioxidutsläpp utan det ska även handla om att bevara naturen som den är.

På vilket sätt är det en motsättning?

– Egentligen är det inte det men ta skogsindustrin som exempel. De vill gärna framhålla sig som väldigt hållbara då skogen, enlig dem, är en hållbar lösning för ett fossilfritt Sverige. Samtidigt är det skogsavverkning som gör att vi offrar den biologiska mångfalden. Där är en konflikt.

I fredags blev utskotten officiella, var hamnar du?

– Jag kommer att sitta i skatteutskottet för att jobba med grön skatteväxling. Sedan fick jag just reda på att jag ska sitta som ersättare i miljö- och jordbruksutskottet och där faktiskt kunna driva mina hjärtefrågor om skog och biologisk mångfald.

 

Fakta | Rebecka Le Moine

Politik karriär: Språkrör gröna studenter

Annan karriär: Varit aktiv i bland annat Naturskyddsföreningen. Jobbat som miljökonsult.

Ålder: 28 år

Familj: Mamma, pappatre syskon och pojkvän Carl Schlyter (MP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera