Vad har hänt senaste veckan?

Text:

Sverige: 

6/2 Sorti för Björklund

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, meddelar att han inte ställer upp för omval när partiet väljer ny ledare i höst. »En partiledare ska inte sitta längre än 12 år«, säger den tidigare utbildningsministern som innehaft platsen i just 12 år.

6/2 Illa rustat för bränder

Sverige är inte tillräckligt rustat för att människor ska vara trygga inför kommande stora skogsbränder, enligt den utredning av sommarens skogsbränder som lämnas över till regeringen. Även om bekämpningen enligt utredare Jan-Åke Björklund i stora drag gått bra innebar bränderna en katastrof för många enskilda, konstaterar han.

5/2 Stulna regalier på soptunna

Hela eller delar av bytet i kyrkokuppen i Strängnäs i somras återfinns på en soptunna under måndagsnatten. Stöldgodset består av två kronor och ett riksäpple som ingick i Karl IX;s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier. Den pågående rättegången mot en 22-årig man som åtalats för stölden kommer att stoppas medan föremålen undersöks, enligt SVT.

 5/2 Upptrappad hamnkonflikt 

Hamnkonflikten utvidgas och det varslas om nya konfliktåtgärder, lockouter och strejker i hamnarna i Mönsterås och Halmstad.

 4/2 Förening drar S åt vänster

S-profiler startar en intern förening för att sätta press på partiledningen. Föreningen presenterar, under ledning av Daniel Suhonen, ett radikalt reformprogram för att dra partiet längre åt vänster. Några av förslagen är att förstatliga apoteken, 35 timmars arbetsvecka, bryta upp budgetregler, avskaffa statliga bankgarantier och återinföra fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt. Läs mer här.

4/2 Bristande tågunderhåll

Den främsta orsaken till de värsta förseningarna i den svenska tågtrafiken under de senaste åtta åren är bristande underhåll. Personer som arbetar med att underhålla järnvägen runt om i landet är själva kritiska till hur arbetet utförs, visar ett reportage från Uppdrag granskning. Sedan 2013 har 16 tåg spårat ur på platser där järnvägsunderhållet har brustit.

3/2 Britter vill till Sverige

Nu när knappt ett par månader återstår före det utsatta datumet för Storbritanniens utträde ur EU har rekordmånga britter ansökt om svenskt medborgarskap. I januari i år ansökte 471 britter om medborgarskap, jämfört med 515 under hela år 2015. 

3/2 Nya polisbefogenheter 

Inrikesminister Mikael Damberg (s) vill efter ett möte med rikspolischefen ge polisen nya möjligheter i kampen mot brottsligheten. Det kan innebära snabbare påföljder och att polisen får befogenhet för kameraövervakning på fler områden. 

2/2 Höjd pensionsålder 

Ett färdigt förslag finns nu för när pensionsåldrarna förändras. Redan år 2020 höjs åldern för att ta ut allmän pension, från 61 till 62 år. Samtidigt höjs las-åldern, det vill säga rätten att ha kvar sin anställning, från 67 till 68 år.

2023 höjs lägstaåldern för allmän pension till 63 år, samt gränsen för garantipension från 65 till 66 år och las-åldern till 69 år. 

2/2 Stoppa 5G-leverantörer!

Flera länder har på grund av misstanke om säkerhetshot och spionage valt att stoppa inköp av utrustning från kinesiska Huawei. Nu uppger även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman – utan att specifikt peka ut Huawei – att han vill titta på frågan. »När vi ser att vi har möjlighet att dra in eller vägra tillståndet för en operatör, så bör vi också överväga om vi ska ha möjligheten att utesluta en leverantör«, säger Anders Ygeman till TT.

Internationellt

6/2 Trump möter Kim Jong-Un

I sitt tal till nationen avslöjar president Donald Trump att han ska träffa Nord­koreas diktator Kim Jong-Un i Vietnam den 27–28 februari: »Mycket arbete återstår, men min relation med Kim Jong-Un är god.« Enligt flera säkerhetspolitiska experter handlar det snarare om att nordkoreanerna utnyttjar Trumps oerfarenhet och vilja att utåt kunna presentera resultat.

5/2 Våldsam brand i Paris 

Åtta personer dör och ett trettiotal skadas i en våldsam brand i ett åttavåningshus i centrala Paris. Orsaken till branden är inte fastställd, men fransk polis griper senare en kvinna som misstänks för brott i samband med branden, rapporterar flera medier. 

5/2 Verkningslösa sanktioner

Internationella sanktioner mot Nord­koreas kärnvapenprogram är i praktiken verkningslösa och har inte hindrat Nordkorea från att bygga kärnvapen. Det slås fast i en FN-rapport till säkerhetsrådets medlemsländer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Landet jobbar exempelvis för att dess kärnvapenkapacitet inte ska förstöras av ett militärt anfall. 

 5/2 May till Nordirland

Storbritanniens premiärminister Theresa May besöker Nordirland i syfte att försäkra regionen om att hon inte tänker vända Långfredagsavtalet från 1998 ryggen i sina försök att ro i land ett brexit-avtal, rapporterar Omni. Den brittiska regeringen vill omförhandla utträdesavtalet, medan EU säger blankt nej.

4/2 Stöd för Guaidó 

En rad EU-länder – däribland Sverige, Frankrike och Storbritannien – stöder den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó som interimspresident. Detta efter att flera EU-länder i förra veckan krävt att sittande president Nicolás Maduro skulle utlysa nytt presidentval i landet, men Maduro avvisade detta ultimatum.

4/2 Ta i hand i Danmark!

Den borgerliga danska regeringen, stödpartiet Dansk Folkeparti och danska Socialdemokraterna når en överenskommelse om skärpta regler för nya danska medborgare. Reglerna, som träder i kraft i år, innebär att den som har ansökt om danskt medborgarskap ska delta i en »grundlovsceremoni«, där sökanden skriver på ett kontrakt där man lovar att följa grundlag. Först när man tagit i hand med sin hemkommuns borgmästare fullbordas medborgarskapet. 

1/2 USA lämnar avtal

USA:s utrikesminister Mike Pompeo meddelar att USA lämnar det nedrustningsavtal, INF, som man under kalla kriget 1987 slöt med dåvarande Sovjet-unionen för att minska kärnvapenhotet. Beskedet från USA kom som en följd av att Ryssland har anklagats för att ha avvikit från pakten, något som Ryssland i sin tur förnekar. Tidigare har EU såväl som Nato kritiserat Ryssland för att inte följa avtalet. 

31/1 EU redovisar lobbyister

De EU-parlamentariker som är nyckelpersoner vid framtagandet av lagar kommer framöver att vara tvungna att redovisa vilka lobbyister de träffar. Även övriga parlamentariker uppmanas att offentliggöra sina lobbykontakter. EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) har jobbat med att ta fram förslaget och menar att det kommer att jämna ut styrkeförhållandet mellan stora ekonomiska särintressen och ideella rörelser.