Sju dagar

Vad har hänt den senaste veckan?

Det går bra för Volvo, skogen brinner i Skåne, flera hundra döda i Sri Lanka och européer klimatdemonstrerar.

Sverige

24/4 Storvinst för Volvo

Lastbilstillverkaren Volvos rapport för det första kvartalet i år överträffar förväntningarna. Vinst och omsättning ökar kraftigt. Samtidigt minskar orderingången. AB Volvo redovisar ett resultat efter finansiella poster på 13 280 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det kan jämföras med resultatet på 7 727 miljoner kronor samma period förra året. 

23/4 Brandevakuering i Skåne

Under tisdagskvällen fortsätter arbetet med att bekämpa den omfattande skogsbranden mellan Hästveda och Osby. Samtidigt evakuerar polisen ett femtiotal personer bosatta i de värst drabbade områdena. Strax före klockan 22 på tisdagskvällen brinner det ännu på flera platser inom det 800 hektar stora område i norra Skåne.

22/4 Bränder i skog och mark

Flera mark- och skogsbränder börjar härja i landet under påskhelgen. Den största, utanför Gislaved, stabiliseras under måndagskvällen, men varken en stor skogsbrand i Gislaved eller vid Tjällmo, norr om Motala, är under kontroll. 

21/4 Död i fyrhjulingsolycka 

En man i 25-årsåldern avlider efter en fyrhjulingsolycka i Smedjebacken. En kvinna som är ett par år yngre och är passagerare på fyrhjulingen förs till sjukhus i ambulanshelikopter med svåra skador. Enligt larmuppgifterna bar ingen av dem hjälm.

20/4 Busskrasch i Örebro

En turistbuss kör av vägen och välter utanför Örebro. Både barn och vuxna finns ombord och flera skadas, varav två allvarligt. Den norskregistrerade bussen är på väg till Oslo när den på påskaftonsförmiddagen åker av E18. En turistgrupp från Myanmar är ombord. En anmälan om vårdslöshet i trafik upprättas.

19/4 Masstestning av prostata 

Inom fem år kan det bli aktuellt med masstestning, även kallad screening, för att upptäcka prostatacancer hos män, skriver Socialstyrelsen i en ny rapport. Myndigheten har trots påtryckningar fram till nyligen sagt nej till att använda det aktuella PSA-testet, med motiveringen att det kan leda till överdiagnostik, och att metoden är för osäker. 

19/4 Tåg spårar ur

Ett tåg lastat med timmer spårar på långfredagen ur i centrala Ånge i Medelpad. Godståget blir stående på en viadukt och hotar länge att rasa ner. Ett intilliggande hus evakueras av säkerhetsskäl. Efter två timmar lyckas personal koppla bort loket från vagnarna.  

18/4 Skäddan hotar torsken

Plattfisken skrubbskädda (kallad flundra) kan vara en av orsakerna till torskens svårigheter att återhämta sig i Östersjön, visar en ny forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet. Mängden torsk och mängden skrubbskädda samspelar, skriver forskarna. När det för 40 år sedan var gott om Östersjötorsk var det ont om skrubbskädda.

Internationellt

24/4 Dödstalen stiger 

Antalet döda efter påskdagens terrordåd i Sri Lanka är minst 359, enligt polisen på onsdagen. Ytterligare 18 personer har gripits och flera misstänkta är ännu på fri fot – tecken finns på fler attentat. Åtta av självmordsbombarna har nu identifierats och flera av dem uppges ha studerat utomlands. 

22/4 Obama hyllar Greta 

På »Jordens dag« (Earth Day) hyllar den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama 16-åriga Greta Thunberg. »Unga människor världen över leder kampen för att skydda vår planet, eftersom de vet att deras egen framtid är beroende av den«, skriver Obama i två långa Twitterinlägg.

21/4 Massdöd efter bomber

Åtta bomber exploderar samtidigt på åtta olika platser i Sri Lanka och dödar kring 300 människor. De flesta dödsoffer krävs i de tre katolska kyrkor som angrips, och dit ovanligt många människor sökt sig för att fira påskdagen. Bomber utlöses också på hotell. Fyra av explosionerna inträffar i stort sett samtidigt, klockan 08.45 lokal tid. Inom 20 minuter kom två till och några timmar senare de två sista.

21/4 Komikern vinner

Komikern och utmanaren Volodymyr Zelenskyj, 41, vinner presidentvalet i Ukraina. Redan när den första vallokalsundersökningen kommer, som visar att 73 har procent röstat på honom, går den sittande presidenten, Pedro Porosjenko,  ut och erkänner sig besegrad. »Det här visar att allt är möjligt«, säger Zelenskyj.

21/4 Trump tar strid 

USA:s president Donald Trump tar juridisk strid för att stoppa att hans deklarationer görs offentliga efter att representanthusets utredningsutskott begärt en domstolsorder om att deklarationerna ska lämnas in från en revisionsbyrå som Trump anlitar. 

20/4 Attack i Kabul tar liv

En kraftig explosion följt av skottlossning från en myndighetsbyggnad i Afghanistans huvudstad Kabul tar minst tre liv. Explosionen är ett verk av en självmordsbombare. Förutom de döda skadas sex personer svårt, men ingen tar på sig ansvaret för attackerna.

20/4 Växande protester i Sudan

Sudans riksåklagare inleder en utredning mot den avsatte presidenten Omad al-Bashir. Anklagelsen gäller misstänkt penningtvätt och olagligt innehav av stora summor pengar. Samtidigt växer protesterna mot det nya militärråd som tagit makten.

19/4 Klimatprotester i Europa

Under hela långfredagen pågår klimatprotester i Europa. I Paris blockerar aktivister entréer till bland annat oljejätten Totals högkvarter. I Rom samlas människor för att lyssna på Greta Thunberg. I London genomför gruppen Extinction Rebellion en rad aktioner, bland annat en utanför flygplatsen Heathrow där skyltar med texten »Vi är den sista generationen« hålls upp. 

18/4 Journalist mördad 

Journalisten Lyra McKee skjuts till döds när hon bevakar oroligheterna i Londonderry i Nordirland. Upprinnelsen är en insats av nordirländsk polis på skärtordagskvällen i den övervägande katolska stadsdelen Creggan, där man letar efter vapen som militanta grupper antas ha gömt. Polisen möts av våldsamt motstånd och i skottlossningen träffas Lyra McKee. IRA tar senare på sig dådet. 

18/4 Notre-Dame-bedrägeri

Frankrikes kulturminister varnar för att bedragare försöker lura folk att skänka pengar till katedralen Notre-Dames återuppbyggnad. Enligt The french heritage foundation, som då samlat in över 13 miljoner euro, har bedrägerierna skett både inom och utanför Frankrike.  President Emmanuel Macron har lovat att återuppbygga Notre-Dame senast 2024, när OS ska arrangeras i landet.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera