Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Utrikes

Italiens premiärminister avgår – så vad händer nu?

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har lämnat in sin avskedsansökan. Nu ställer sig alla frågan: Blir det nyval eller kan en ny koalitionsregering bildas?

Under tisdagen kom beskedet som både var väntat och förvånande på samma gång: Italiens partilösa premiärminister, Giuseppe Conte, lämnar in sin avskedsansökan till presidenten. I praktiken betyder det att den regering bestående av Lega Nord och Femstjärnerörelsen som höll ihop i 14 månader faller.

Det betyder också att den regeringskris som utlöstes i början av augusti får ett slut. De styrande partierna var bland annat oense om planerna att dra en snabbtågslinje mellan Italien och Frankrike, något som främst Femstjärnerörelsen motsatte sig. Dessutom befinner sig landet i en ekonomisk tuff situation med en statsskuld som motsvarar 130 procent av Italiens BNP, vilket Fokus Johan Hakelius skrev om inför EU-valet.

Att Conte avgår ses som ett strategiskt drag av många. Därmed undviker han nämligen att avsättas i en misstroendeomröstning och hans avgång tvingar nu president Sergio Matarella att antingen undersöka vilka möjligheter det finns för en ny regering eller utlysa ett nyval.

Men att hitta koalitioner är lättare sagt än gjort, skriver The Economist. Och frågan är hur stort intresse det finns hos vice premiärminister Matteo Salvinis parti Lega. I valet 2018 fick man 18 procent av rösterna, men i EU-valet ett år senare ökade man till 34 procent och nu visar opinionsmätningar på ännu högre siffror.

Om det blir ett nyval kan det ske först i höst – efter att budgeten för nästa år har antagits av Italiens parlament. Detta är ett önskemål av parlamentets just nu största parti Femstjärnerörelsen och något som Matteo Salvini bekräftade under tisdagen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera