Aktuellt / Inrikes

Pappers föregriper LO – kräver lönelyft: »Utlovad bit av kakan«

Pappers kommer med ett krav 4-procentigt lönelyft för sina medlemmar och föregriper därmed LO. Men man skriver inte under på att man bryter samordningen inom LO-förbunden.

– Arbetsgivarna är skyldiga oss pengar, sa Pappers nye ordförande Pontus Georgsson på en presskonferens i Stockholm idag och presenterade fackförbundets lönekrav.

– Ett lönepåslag på fyra procent. Vi vill helt enkelt ha den bit av kakan som vi tidigare har blivit lovade, sa Georgsson.

Pappers ordförande visade diagram över de miljardvinster och miljardsatsningar som kännetecknat massa- och pappersindustrin de senaste åren. Senast i Obola, där SCA tidigare i veckan meddelade att man ska investera 7,5 miljarder kronor i en ny pappersmaskin.

Efter finanskrisen har produktiviteten ökat snabbare än lönerna, enligt Pappers. Georgsson sa att pappersindustrins lönsamhet alltså är mycket god, att kurvorna pekar uppåt och vinsterna är höga. Han nämnde att SCA har en vinst på 4 miljarder kronor och Södra på 4,5 miljarder. Pappers ordförande sa att arbetsgivarna i flera år har lovat Pappers medlemmar att de ska få en större del av kakan när det råder bättre tider.

– De har inte hållit det löftet, sa Georgsson.

Pappers krav på fyraprocentiga lönelyft har inte förankrats bland de övriga LO-förbunden.

Pappers lönekrav är det första i en avtalsrörelse inför 2020 som knappt har börjat. Vanligt är att LO-förbunden samordnar sina lönekrav. Trots att Pappers idag på en presskonferens berättar vilka lönekrav man har, tycker man inte att man bryter samordningen med de andra LO-förbunden, säger Georgsson..

– Nej, det gör vi inte. Vi vill vara tydliga. Vi företräder våra medlemmar och gör vår bedömning av vad vår bransch klarar av. De andra får göra sin bedömning. Därefter kanske vi gör en gemensam.

LO har idag valt att inte kommentera Pappers lönekrav.

– Det gör vi inte. Det är inget vi kommenterar. Det blir en lång höst, säger Darina Agha, pressekreterare på LO till Fokus.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera