Ulf Bjereld (t v) och Tobias Baudin, ordförande Kommunal.

Aktuellt / Inrikes

Statsvetaren förklarar: Kommunal ratar LO i lönerörelsen – vad händer nu?

LO:s största fackförbund, Kommunal, ställer sig utanför LO-samordningen för att gå in i avtalsrörelsen på egen hand. Markeringen var inte oväntad, enligt statsvetare Ulf Bjereld, som menar att LO nu kommer att få allt svårare att hålla samman.

Lagom till LO:s sammanträde på onsdagen, meddelar största facket Kommunal att de ställer sig utanför LO:s avtalsrörelse.

Skälet är att Kommunal inte har fått gehör för förbundets villkor för att ingå i LO:s samordning, det vill säga särskild lönesatsning på yrkesutbildade i välfärden. Kommunal kräver högre löneökningar till sina medlemmar än vad andra får. Men med LO:s förslag skulle kärntrupperna i välfärden inte ens få "två extra tior", säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till Ekot.

Om LO:s förslag följs, skulle en barnskötare eller undersköterska endast få 17 kronor mer i låglönesatsning, menar Baudin.

”Det räcker inte ens till ett par liter mjölk”, säger han till Expressen.

Kommunal profilerade sig också tidigare i år i sin presentation av rapporten "Skatteväxling för välfärden", något som Fokus nyligen rapporterade om. Där föreslår förbundet välfärdsskatt och angriper vad de ser som stora problem i välfärden; underbemanning och kommunernas olika förutsättningar.

Fokus ställde fem frågor till Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, om vad följderna kan bli av Kommunals positionering.

Vad innebär det för LO att Kommunal ställer sig utanför avtalsrörelsen?

– Det är klart att LO hellre hade velat att gå fram gemensamt. Men det låg i luften, Kommunal har markerat vad de vill och LO har i sin tur meddelat att de inte går med på det. Men jag tror att LO kan leva med detta.

Vad innebär Kommunals markering för lönerörelsen?

– Det är en förhandlingsfråga, så det får vi se. Det kan bli så att Kommunal inspirerar andra förbund som känner sig manade att också gå fram själv och välja sin egen väg. Det kan bli en spretigare avtalsrörelse, och det skapar en viss osäkerhet och skakighet. Men det är för tidigt att säga hur det kan påverka avtalsrörelsen.

Kommunal meddelade tidigare i år att de avvecklade partibidraget till S, och de har även presenterat en egen skatteutredning. Finns något särskilt skäl till att förbundet ofta vill gå sin egen väg?

– Kommunal har historiskt gått sin egen väg och det har allt funnits en spänning mellan offentliganställda och de tyngre industriförbunden inom LO. Så detta kom inte helt oväntat.

Varför har Kommunal inte fått gehör för sitt krav? 

– För att LO är rädda för vem som står på tur härnäst om de ger efter för ett förbund. Man vill ha samlade förhandlingar, och blir det fler som vill ha speciallösningar, fragmenteras LO och arbetsgivaresidan gynnas, resonerar man.

Kommer LO att bli allt mer försvagat genom sådana sprickor? 

– Det är svårt säga. Sverige har en unik stark fackföreningsrörelse, men vi lever i en värld som blir allt mer individualiserad och där även banden mellan LO och Socialdemokraterna försvagas. LO kommer att få svårare att hålla ihop. Hur de ska lösa det, står skrivet i stjärnorna.

FOTNOT: LO har i ett pressmeddelande uppgett att de inte kommer att uttala sig om beskedet förrän efter onsdagens representantskap, där man också ska fatta beslut om samordningen. Avtalsrörelsen är den period när facket förhandlar om nya kollektivavtal med arbetsgivarnas organisationer i samband med att gällande kollektivavtal löper ut eller sagts upp.  I regel kommer de 14 LO-facken med gemensamma krav i avtalsrörelsen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera