Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Covid-19 / Veckans bråk

Veckans bråk: De 22 forskarna och kampen om en ny virusstrategi

Kampen om den svenska coronastrategin fortsätter och en upptrappning skedde under veckan.

Den folkhälsomyndighetskritiska KI-professorn ­Cecilia Söderberg-Nauclér bestämde sig för att slå en signal direkt till statsepidemiologen Anders Tegnell för att höra hur han tänkte.  Hon sa att hon bara ville »ha transparens«, men statsepidemiologen hade annat för sig än att prata med kritiker och la därför på luren. Detta kritiserade hon sedan skarpt i en livesändning med Expressenjournalisten Niklas Svensson. »Sedan dess har vi inte pratat med varandra«, sa KI-professorn i intervjun.

Cecilia Söderberg Nauclér företräder, tillsammans med bland andra Björn Olsen och flertalet andra medicinskt utbildade akademiker och forskare, en linje som går ut på att Sverige borde agera mer, hårdare och snabbare för att stoppa viruset.

Folkhälsomyndigheten fortsatte ändå på den inslagna vägen. Denna vecka kom återigen en attack mot Folkhälsomyndigheten. På DN Debatt den 14 april skrev 22 forskare – inklusive Söderberg Nauclér – att politikerna nu måste gripa in eftersom dödstalen i Sverige är högre än i grannländerna.

»Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in«, skrev forskarna.

 Folkhälsomyndigheten hänvisade till sin dagliga pressträff för svar där Tegnell sa att Sverige visst har en strategi, att dödstalen är fel och att det finns »ett antal grundläggande felaktigheter i artikeln«. Som svar på  frågan om huruvida de är talanglösa tjänstemän eller inte valde han att inte recensera sig själv eller sina kollegor närmare.

Läs tidigare delar i Veckans bråk här! 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera