Aktuellt / Inrikes / Politik

Svepet: Sjöstedt (V) hotar att fälla Löfven om las-förslag går igenom

Vänsterledaren ser inte det möjligt att låta Löfven sitta kvar om han går fram med förslaget, Ulf Kristersson vill se masstestning av corona och så vill flera debattörer öka valfrihet i vården. I Fokus svep.

– Det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden, sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i SVT:s ”Agenda” om det förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd (las) som januaripartierna kommit överens om.

Han fortsatte:

– Om de väljer att fram en lagstiftning som ser ut så här. Då kan Stefan Löfven inte vara statsminister.

En central del av las som försvinner om förslaget blev verklighet är möjligheten för facket att ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön till parterna kommit överens.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT.

Kristersson: Hallengren skyller ifrån sig

Att det skulle vara regionerna som är ansvariga för att se till att fler coronatester genomförs, det är bara ett sätt för socialminister Lena Hallengren att skylla ifrån sig, menar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Han vill se tydliga beslut som gör att storskalig testning kan komma igång.

– Hade regeringen satt ner foten och sagt att nu ska vi bygga en stor testorganisation i Sverige, då hade det skett också, säger Kristersson till SvD.

M-topp åkte fast för sexköp – lämnar alla uppdrag

Kungsbackas kommunstyrelseordförande Hans Forsberg (M) misstänks för sexköp på en lägenhetsbordell, det skriver GP. Forsberg lämnar nu sina politiska uppdrag, meddelar han i ett pressmeddelande.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag.

Debatter:

”Stryp inte valfriheten för att lösa coronakrisen. Gå i stället vidare med en satsning på ökat företagande och stärkt valfrihet i välfärden”, skriver fem entreprenörer på DN Debatt.

”Genom utredningen ”Hållbar slamhantering” har Sverige återigen getts chansen att återvinna stora mängder fosfor i vårt eget avloppsslam, skriver företrädare för återvinningsindustrin tillsammans med Svenskt Vatten på SvD Debatt.

”Kvalitet, teknik, en starkare branschkultur och ökad professionalitet behövs för att bygga en bättre äldreomsorg. Samt färre gränser mellan kommun och regioner”, skriver regeringens tidigare äldrevårdsutredare Peter Larsson på Di Debatt.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera