Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Covid-19 / Inrikes / Politik

Nya siffror: Dödligheten i Sverige ligger på nivåer som före pandemin

Dödligheten i Sverige ligger nu på samma nivå som före corona-pandemin. Det visar preliminära siffror från SCB som presenterades idag.

Under vecka 22 dog 1524 svenskar, enligt statistiken. Det är något lägre än genomsnittet för motsvarande vecka åren 2015–2019, som hade 1 569 dödsfall.

– Det har inte hänt under någon vecka sedan coronautbrottet i Sverige, säger Tomas Johansson befolkningsstatistiker på SCB i en kommentar.

Samtidigt påpekar han att antalet döda för vecka 22 förmodligen kommer att revideras upp med knappt 200 när alla dödsfall väl har rapporterats. Det skulle innebär en liten överdödlighet även under den veckan.

SCB har följt överdödligheten under hela corona-pandemin. Som framgår av diagrammet här intill började överdödligheten öka under sista veckan i mars. Den nådde sedan en topp i mitten av april och har därefter avtagit.

I den hittills inrapporterade statistiken är det endast i åldersgruppen 90+ där det syns en viss överdödlighet under vecka 22: 4 procent för kvinnor och 9 procent för män. Även män i åldersgruppen 80 till 89 har en viss överdödlighet, 2 procent.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera