Tegnell självkritisk i intervju: »Vi skulle landat i något mittemellan«

Text: Redaktionen

Foto: TT

Tegnell självkritisk mot strategin

Statsepidemiolog Anders Tegnell anser nu att Sverige borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början. Det säger han i en intervju med Ekot där han delvis är självkritisk mot den svenska strategin.

Tegnell säger bland annat att det ”finns förbättringspotential” och att för många har tillåtits dö för tidigt.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra något mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Ekot.

Testkoordinatorn för corona har försvunnit

För tre veckor sedan utsågs Harriet Wallberg till koordinator för de svenska coronatesterna. Men nu har hon lämnat sitt uppdrag, rapporterar TV4 Nyheterna. Wallberg säger själv till TV4 att hon återgår till sin professur på Karolinska Institutet.

Socialminister Lena Hallengrens pressekreterare förklarar att Wallbergs kontrakt med Folkhälsomyndigheten löpte ut 31 maj.

”Vi tar med oss hennes rekommendationer och arbete in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin. Bland annat tack vare Harriet Wallbergs arbete går vi nu in i en ny inriktning för testningen. Detta kommer regeringen berätta mer om inom kort”, står det i sms:et.

Slutkörda sjuksköterskor säger upp sig

Vårdförbundet larmar om att allt fler sjuksköterskor säger upp sig runt om i landet, rapporterar Ekot. Främsta anledningen som anges är att man slitit ut sig när man vårdat covidpatienter och att man inte får något besked sommarsemestern.

– Man har gett jättemycket i tre månader. Man har jobbat under förutsättningar som man aldrig innan någonsin hade kunnat tänka sig, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Almedalsveckan kan halveras och tidigareläggas

Almedalsveckan i Visby kan komma att kortas från åtta dagar till fyra, rapporterar tidningen Resumé. Under tisdagen diskuterades saken mellan lokal- och rikspolitiker. Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad ”finns en bred enighet” om att göra arrangemanget kortare.

– För det första har det blivit så otroligt dyrt. För det andra har det varit svårt att hålla uppe intresset under en hel vecka, säger hon.

Det innebär att två partier varje dag får samsas om medieutrymmet.

Danmark lovar att stoppa avloppsutsläpp

Det planerade danska utsläppet av orenat avloppsvatten i Öresund stoppas nu helt efter att enligt tidigare besked ha skjutits upp till hösten, skriver Sydsvenskan. Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen skriver på Facebook att man kommit överens med företaget Hofor om en annan lösning. Jensen skriver också att han förstår att nyheten om utsläppet har väckt starka känslor.

UTRIKES

Minnesota stämmer polisen

Minnesota stämmer staden Minneapolis poliskår efter George Floyds död och man ska nu undersöka om polisen har brutit mot USA:s medborgarrättslagar, rapporterar flera medier. Utredningen görs för att städa bort ”systematisk rasism som sträcker sig över generationerna”, säger guvernören Tim Walz enligt NBC.

– Undersökningen kommer att granska polisens regler, förfaranden och praxis under de senaste tio åren för att avgöra om avdelningen har använt sig av systematiskt diskriminerande metoder mot icke-vita, säger Walz.

Republikaner får byta konventstad

Republikanerna måste hitta en ny delstat att anordna sitt konvent i augusti i. Det skriver Donald Trump på Twitter. Konventet skulle hållits i Charlotte, men på grund av coronaviruset har North Carolinas demokratiske guvernör Roy Cooper inte kunnat garantera att det kan anordnas utan restriktioner – det är till exempel troligt att arenan inte skulle få vara fullsatt – och därför väljer Trump och Republikanerna nu att se sig om efter en annan plats, vilket uppmärksammas av CNN. På konventet ska Donald Trump formellt utses till Republikanernas presidentkandidat.

Talande tystnad i 21 sekunder från USA:s grannland

21 sekunders tystnad blev Kanadas premiärminister Justin Trudeaus svar när han på en pressträff fick en fråga om Donald Trumps hanterande av protesterna i USA.

Reporterns fråga löd: ”Donald Trump pratar nu om en militär insats mot demonstranter, vi såg att demonstranter i går möttes av tårgas för att bana väg för en fotografering av presidenten. Jag vill fråga dig vad du tycker om det? Och om du inte vill kommentera, vilket budskap tycker du att du sänder?”

Efter den mycket långa tystanden svarade Trudeau utan att nämna Trumps namn.

– Vi ser alla på med skräck och bestörtning vad som händer i USA. Det här är en tid att ena människor, det är en tid att lyssna, det är en tid att lära sig vilka orättvisor som fortfarande finns kvar trots framsteg under år och decennier, svarade han.

Nioårig kenyansk pojkes coronauppfinning uppmärksammas

En nioårig kenyansk pojke som gjort en handtvätt där man slipper röra kranen för att få vatten uppmärksammas nu och har belönats med en utmärkelse från Kenyas president.

– Jag har nu två handtvättmaskiner och vill göra fler, säger Stephen Wamukota till BBC.

I stället för kranen används en fotpedal för att sätta igång vattenflödet, detta för att förhindra smitta via händerna. Stephen Wamukota kom på ien efter ett tv-inslag om hur man ska minska smittspridningen.

Kenya har rapporterat runt 2 000 fall av smittade och 69 döda. Stephen Wamukota och hans familj bor i Mukwa i västra Kenya.

Hans far som jobbar med reparationer av elektriska apparater lade upp en film på Facebook och uppmärksamheten ledde till att pojken på måndagen tilldelades Presidential Order of Service, Uzalendo (Patriotic) Award. Stephen säger nu att han vill utbilda sig till ingenjör.

DEBATT

”Brister i äldreomsorg riskerar välfärdspolitiken”

De stora brister i äldreomsorgen som coronakrisen har blottlagt riskerar att få stora följder för den svenska välfärdspolitiken, skriver professor Bo Rothstein på DN Debatt.

”Tragedin med så många som av allt att döma har avlidit på grund av brister i verksamheten, som relativt enkelt skulle kunna ha åtgärdats, ställer frågan om det sociala kontrakt som under­bygger den generella välfärds­politiken i Sverige kommer att överleva. Det skulle inte förvåna mig om många med någorlunda goda ekonomiska resurser nu kommer att köpa sig privata försäkringar med förhoppningen att detta ska ge dem adekvat sjukvård och inte minst ett värdigt slut på livet.

Därmed kommer de sannolikt att ställa sig frågan varför de ska ”betala två gånger”. Parallellt med att förtroendet för den offentliga omsorgen går i kvav så kommer skatteviljan att sjunka. Om inte ett omfattande renoveringsarbete kommer till stånd kan detta innebära slutet för det sociala kontrakt som den generella välfärdspolitiken i Sverige vilar på”, skriver Bo Rothstein på DN Debatt.

”Socialdemokraternas problem kvarstår efter coronakrisen”

Håkan Boström i Göteborgs-Posten menar att S problem kvarstår, även om de i dag har stigande opnionssiffror.

Regeringens huvudproblem lär ändå bli riktningen framåt. Socialdemokraternas låsningar gentemot sina samarbetspartier har inte försvunnit. Blir den ekonomiska krisen utdragen kommer slitningarna bli än värre. Samma sak om migranttrycket mot Europa ökar efter coronan”, skriver han.

”Många väljare vill gärna se en stark socialdemokrati som löser riktiga problem. Coronakrisen har tillfälligt gjort det möjligt att leverera detta, eller åtminstone ge intrycket av det. Under normala förhållanden saknar dock S idag både handlingskraft och svar 2000-talets frågor – vilket är anledningen till att de sakta men säkert malts ned i opinionen under 15 års tid. Konsensus kring välfärdsstat och arbetslinje i kombination med konflikt kring värde- och identitetsfrågor passar S illa. Tillfälliga samhällskriser kan inte ändra på detta grundläggande förhållande, bara förhala det, skriver Håkan Boström i Göteborgs-Posten.

”Vi kan åstadkomma sådant som vi förut tyckte var alltför svårt”

Stora epidemier är påskyndare. De skakar om samhällen så djupt att förändring blir möjlig. Vi har kommit till den stund när vi kommer att sätta oss ned och ta itu med ännu större uppgifter med samma tålamod och handlingskraft som regeringen och dess stödpartier redan visat prov på i coronakrisen, skriver Sverker Sörlin, professor i idéhistoria i en essä på Dagens Arena.

”Några saker vet vi redan att vi måste göra. Vi kommer att upphöra med subventioner av fossila bränslen. Vi kommer att investera under många år framöver i de nya infrastrukturer som krävs för att snabbt och kraftfullt tvinga ned klimatutsläppen.

Vi kommer att engagera oss med kraft i EUs ansträngningar att genomföra sin Green Deal. Vi kommer i Sverige att sluta göra motstånd mot den större EU-budget som kommer att krävas för att skapa samarbete istället för barriärer mellan Europas stater när de som bäst behöver varandra. Vi kommer att verka för att restaurera globalisering och öppenhet, resande och utbyte, men avlägsna dess ansvarslöshet. Vi kommer att göra upp med de felbedömningar som gjorts under de gångna årtiondena – om självförsörjning, beredskapslager. Vi kommer att fundera på relationen mellan offentliga investeringar och privat konsumtion och inse att det kan vara klokt att använda mer av vår rikedom till att göra samhället tryggare.

Vi kommer att vara ödmjukare och mer samarbetsvilliga. Vi kommer att dela en upplevelse av att ha genomfört något som går tvärtemot den polarisering och misstro som grott som en farsot i våra samhällen. Vi kommer att ana konturerna av en möjlig värld där vi kan åstadkomma sådant som vi förut tyckte var alltför svårt”, skriver Sverker Sörlin.