Lobbykrig sätter S i knipa – och var är ministerns Porsche?

Nu brakar det loss - fighten om hyran. S får en svår position - följa Januariavtalet eller partiviljan? Littorin och Ola Rapace satsar på business. I Andra Kammaren.

Text: Andra kammaren

Bild: Foto: TT

Sommarplågor är de där låtarna som spelas hela sommaren och som det bara inte går att undkomma. Som Mares Sunnanvind häromåret som alla hört, även om inte alla drack cava och Aperol.

En sommarplåga 2021 kan också debatten om hyrorna bli. För just nu mobiliserar intresseorganisationerna i frågan. I veckans tidning skriver Fokus om den politiska striden som nu blossar upp och som kan pågå till valet.

Två saker stack ut ur Januariavtalet och orsakade direkt protester från vänstern: kraven på förändringar i LAS och punkt 44: ”Fri hyressättning vid nybyggnation införs”.

Frågan om marknadshyra är (minst) 54 år gammal, konstaterar vi i tidningen. Men den innehåller också en oväntad komponent: för S måste här välja att vara mot, som de säger att de är, eller ”hedra Januariavtalet”, som nog C och L skulle uttrycka det, och vara för.

Om partierna gör som de tycker finns det en kompakt majoritet mot, 205 ledamöter skulle rösta nej till fria hyror (inklusive regeringspartierna, V och SD). Men å ena sidan får då S och MP det kämpigt med de sista delarna av Januariavtalet och riskera full fight om denna och andra frågor i avtalet som ännu inte behandlats. Å andra sidan skulle de få en tung svekdebatt i egna partiet där banden till Hyresgästföreningen är starka (som det också är inom V).

Nu väntar fighten om hyrorna. Foto: TT

Andra kammaren tippar att beredningen (avsiktligt) kommer att ta lång tid, att remissomgången blir utdragen och att förslag finns först på riksdagen bord till våren 2022. Om höstbudgeten är passerad och valdagen i sikte är ingen inställd på regeringskris, S kan då medvetet bryta mot Januariavtalet som brister i sina sömmar just i slutet av perioden.

Utredningen om fria hyror för nya hyresrätter ska presenteras senast 31 maj. Men då kommer också dess oberoende att ifrågasättas.

Haymanot Baheru disputerade med sin doktoravhandling ”Hyressättning – Prisreglering vid bostadshyra” den 5 juni förra året. Då hade hon redan fått jobb som utredningssekreterare i statliga utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion som tillsattes i april 2020. Men hennes jobb med avhandlingen finansierades av Fastighetsägarna som lobbar för friare hyror.

Tack till Fastighetsägarna Stockholm och juridiska fakulteten vid Stockholms Universitet för att på olika sätt ha bidragit finansiellt till genomförandet av detta projekt”, skrev hon i sin inledning.

– Den svenska hyresmarknaden har fastnat i ett regelsystem som på många sätt kommit att bli ett självändamål, eller ett självspelande piano om man såvill, sa Haymanot Baheru som nybliven doktor i Stockholms universitets pressmeddelande.

Som handledare i sitt arbete hade hon kanslirådet Thomas Edling som då fanns på Enheten för fastighetsrätt på Justitiedepartementet, numera nyblivet hovrättsråd i Svea hovrätt. Enligt uppgift var det också han som skrev direktiven till utredningen.

Utredningen har biståtts av ett antal experter, där finns folk från Boverket, Allmännyttan, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, en statistiker från SCB och ett hyresråd. Men också Fredrik Kopsch, nationalekonom på Lunds universitet, men också senior fellow på tankesmedjan Timbro och flitig debattör i frågan.

– Det här måste vara den skickligaste lobbykampanjen som någonsin genomförts, kommenterar en person med insikt i vad som hänt runt utredningen och tillägger: Delas det där priset Årets lobbyist fortfarande ut? I så fall kan det finnas en stark kandidat här…

(Svaret: Tidningen Resumé brukade dela ut Årets lobbyist under en rad år, men har ändrat inriktning och gör inte det längre)

* * *

Kohandel i Snapphanetrakten

Krisdrabbade Skånska Dagbladets centerpartister kränger sitt hus i Hässleholm till pensionfondägda fastighetsbolaget Hemsö där Pär Nuder är styrelseordförande.

Hemsös fastigheter delas in i fyra kategorier utifrån de verksamheter som deras hyresgäster bedriver i lokalerna; äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende. 

Frågan är vad Skånska Dagbladet ska kategoriseras som? Fängslande eller kanske palliativ vård?

* * *

Infrastrukturministern har skilt sig från sin Porsche

Nu har Expressen tittat på aktuella uppgifter om vilka fordon som riksdagsledamöter och regeringen äger och kör.

Bara tre har elbil, och 30 kör miljöbil, trots alla uttalanden om att en omställning till fossilfritt är nödvändigt från politikerna. Föga överraskande är Volvo vanligast som fordon, 86 folkvalda kör Volvo.

Dyraste bilen på listan tillhör Bo Broman (SD) från Eslöv. Han äger en röd Audi e-tron 55 quattro, årsmodell 2021, med en motor på 408 hk. Den kostade 1 005 000 kronor enligt prislistan, men han fick 70 000 kronor i miljöbonus.

– Man ska köra miljövänligt om man har möjlighet. Jag har också solceller på taket, säger han till Expressen.

Bo Broman var tidigare SD:s partikassör men sitter i riksdagen sedan 2018.

Åkesson på väg i Audin. Foto: Skämdump

Även hans partiledare Jimmie Åkesson kör Audi, en svart Audi A4 Avant 2.0 TFSI, årsmodell 2010, som drivs med bensin och etanol.

Olyckligtvis tycks Tomas Eneroth ha gjort sig av med sin cabbade Porsche sedan vår granskning förra året. Men till vår glädje noterar vi att försvarsminister Peter Hultqvist har kvar sin beiga Amazon från 1966.

Kenneth G Forslund, är riksdagsledamot (S) från Kungälv. Inte långt därifrån på andra sidan älven låg Saab:s fabrik i Trollhättan. Kanske har han smittats av Saab-entusiasmen som ligger kvar över Stallbacka industriområde. För under hans ägarskap finns dessa: Saab 9-5 Sedan 2. 2006, Saab 9-3 SE Cabriolet 2. 1999, Mercedes-Benz E 250 CDI 4MATIC 2014, Saab 900 S AD35S 1991 (avställd), Saab 9-5 Vector Sedan 2. 2005 (avställd), Saab 900I YS3AM55j-KP 1985 (avställd).

Några andra som sticker ut: Isak From (S) från Norsjö i Västerbotten kanske kan svänga över till veteranbilsentusiasten och LO-ordföranden Susanna Gideonsson på hennes hemmaplan i Umeå med sin Oldsmobile Vista Cruiser 1969. Fast hon tycker väl den är för modern, hemmavid har hon och maken en Buick Roadmaster 1947.

Källströms kärra - en Opel Commodore. Foto: Izabelle Nordfjell/Fokus

Lars Beckman (M) kan cruisa i sin Cadillac De Ville Cab 1966 i Gävle vid de sällsynta tillfällen då han inte twittrar. Det kan Sten Bergheden (M) med sin Cadillac De Ville Cab från samma år, fast då i Mariestad.

SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt står skriven på en rysk jeep, en Vaz 31512 2000, som han förmodligen har i västmanländska Skinnskatteberg. Och Centerpartiets dito, Emil Källström har en Opel Commodore 0192J8 1982 (avställd) hemma på gården i Sund.

* * *

Littorin och Rapace har en business ihop

Trogna läsare vet att vi ägnat en viss uppmärksamhet åt Sven Otto Littorins, arbetsmarknadsminister (M) 2006-2010, öden och äventyr i näringslivet. Vi kan inte sluta, och det kan inte Littorin heller.

Senast dök han upp i ett pressmeddelande om att han går in i styrelsen för AreaChica, ett så kallat B2B-bolag. Det handlar om hur företag ska möta sina kunder i ett slags prenumerationstjänst.

I samma bolag dyker skådespelaren Ola Rapace otippat upp som ”creative director”.

– Jag är väldigt glad över att komma in i styrelsen. AreaChica står inför en mycket spännande tillväxtresa. Det som inspirerar mig mest med styrelseuppdraget på AreaChica, är att genom digitalisering av köp och säljprocessen så bidrar AreaChica till en ökad demokratisering, dvs fler får chansen att tävla om affären samt ökad tillväxt på ett makroekonomiskt plan, säger Sven Otto Littorin enligt pressmeddelandet.

Enligt företagets vd, Ola Lindewald, ska Littorin ”öppna upp dörrar, på strategisk nivå i näringslivet och i den offentliga affärsverksamheten”. Efter äventyren med Serio-bolagen (som vi skrev om här) ger han sig alltså in i ett nytt äventyr.

Men Littorin är också central i den infekterade lokalpolitiska striden i Jokkmokk. Där vill brittiska Beowulf öppna gruvdrift i Kallak. Bergsstaten sa ja, men länsstyrelsen sa nej och frågan hamnade hos regeringen. Där har den legat till sig i några år.

Som Beowulfs styrelseordförande skrev nyligen Sven Otto Littorin ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan för att få klarhet om när regeringen tänker ta beslut om gruvan. Littorin påpekar att bolaget fick ett besked från Baylan i slutet av september 2019 om att ett beslut var på väg. Men sedan dess har inget hänt och Littorin väljer att i brevet påpeka hur negativt detta är särskilt för Jokkmokk kommun.

Frågan om gruvbrytning i Kallak i Jokkmokks kommun har lett till protester. Foto: TT

Styrelseordförande Beowulf? Ja, här blir det knepigt. Ingen Littorin står som styrelseledamot i svenska Beowulf, och på det brittiska bolagets hemsida presenteras Littorin som ”Non-executive chairman”. Non-executive chairman?

Frågan i sig om Kallak väntar på ett svar från Unesco, eftersom världsarvet Laponia kan påverkas av gruvbrytningen, även om den ligger utanför dess gränser.

– Det är ändå tre och en halv mil mellan gruvan och Laponia. Jag har ingenting emot Unescos prövning av den saken. Men jag tycker att den prövningen kunde ha kommit tidigare, säger Sven Otto Littorin till NSD.

Annars ägnar sig Sven Otto åt att vara ordförande för ekonomiska föreningen Nordic Sustainability Trade Organization som ska sälja miljölösningar till Mellanöstern, och som ordförande i nystartade Landskapsbyggen i Sverige AB. Han är också knuten till lobbyföretaget The Labyrinth.

Fast flera av hans engagemang har en rätt kort livslängd. Han tillträdde som styrelseledamot i Afripods i mars 2019 och lämnade styrelsen i juli samma år. Afripods skulle utveckla och marknadsföra podcasts i Afrika. Deras nuvarande företrädare jagas nu av fogden.

I styrelsen för Strategic Minerals satt han i åtta månader 2013. De gick i konkurs 2017. I styrelsen för Svenska Bergsbruk satt han 13 månader 2012–2013. I styrelsen för nu konkursade Nordic Resources satt han i åtta månader. I styrelsen för Reinhold Europe satt han bara fyra månader över årsskiftet 2015–2016. Nu i konkurs sedan 2020.

* * *

Ocensurerat på digitala fullmäktigemöten

När Sjöbo har kommunfullmäktigemöten denna vår har de i likhet med andra hållit de coronaanpassade på nätet. Men det kan ställa till det. Vem säger vad? Vem är dum? Förvirringen kan bli stor. Missa inte höjdpunkterna i Sjöbos fullmäktigemöte!

Highlights i förra veckans möte är när Susan Melson (M) kallar SD-ledamoten Lars Lundberg för idiot när hon trodde att ljudet inte var påslaget. Hon har bett om ursäkt, men Lundberg tycker hon ända ska avgå som ordförande i Familjenämnden.

Eller njut av fullängdaren och vad vi kan kalla: The Uncut Version av Sjöbo fullmäktigemöte. Varning: det inleds med kraftig rundgång, sedan väntar 40 minuter av spänd väntan på att tekniktrasslet ska redas ut och paus tills de börjar med upprop. Med lite fortsatt rundgång blir det snart snarare ett uppror.

På ett tidigare fullmäktige i Sjöbo finns denna riktigt The Uncut Version (det vill säga innan kommunsekreteraren klippte sig). Scenförändringen som vad vi ser i de senare mötena är stor och stark. Det räcker med att se inledningen.

* * *

När Carville ringde in till Valhall

Bo Krogvig i Valhall. Bilden från boken "Bakom Mona Sahlin" av Håkan A Bengtsson och Tommy Nilsson.

Förra veckan uppmärksammade vi James Carville, valgeneral i Bill Clintons presidentkampanj 1992. Två år senare hade Bo Krogvig samma roll hos svenska S. De anlitade då de senare beryktade amerikanska politiska konsulterna, bland dem Phil Noble. Han fixade så att James Carville ringde upp Krogvig på valdagen i september 1994. Carville hade lanserat kampanjens ”war room”, där ledningen för kampanjen satt samlad och alltid var redo till attacker eller motattacker. Svenska S kopierade konceptet men kallade det Valhall.

”You stole my war room”, var Carvilles inledande replik på Louisianadialekt i samtalet. Krogvig hade svårt att bestämma sig för om någon drev med honom eller ej. Han svarade försiktigt:

”This is not a war room this is Valhall” försökte han.”The place where the Gods meet”, tillade han.

De amerikanska konsulternas närvaro gav upphov till många diskussioner under valrörelsen. Göran Persson däremot tänkte inte ta hälp av några inhyrda konsulter i nästa valrörelse 1998. Men den starkaste effekten de fick 1994 kanske inte var deras råd utan den mytologiska betydelse de fick på andra sidan, inte minst hos Moderaterna.

* * *

Vem där?

Folkpartiets vallåt 2010 lät så här. Men han som skrev den hade en betydligt större hit och framgång med en helt annan låt. Vilken? Ledtråd: Fick partiledare sjunga.

* * *

SD-värvar hos ex-Moderater

Erik Kristow på Rotarymöte i Ånge där han fram till nu varit planeringschef. Foto: Facebook
Gustav Gellerbrant är också värvad från Moderaterna. Foto: Facebook

För ett tag sedan kallade Sverigedemokraterna till presskonferens och den skulle handla om synen på regeringsfrågan. När Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Henrik Vinge satt vid podiet i Andra kammarsalen tittade reportrarna lite besviket sig runt. Men SD-topparna antydde kommande värvningar till sitt kansli från andra partier. De formar nu sin ”äntringsstyrka”, som ska förmedla kunskap om hur det går till också i regeringskansliet. Då behövs politiska tjänstemän som varit med där själva. 

Sedan tidigare har man värvat Gustav Gellerbrant, tidigare politiskt sakkunnig hos dåvarande justitieministern Beatrice Ask. I veckan avslöjade Dagens Opinion att nästa M-värvning är Erik Kristow, som under fem år var politiskt sakkunnig hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Nu väntar fler värvningar. Frågan är hur det påverkar stämningen på kaffeträffarna eller köttbulleluncherna med M och KD framöver.

* * *

Johan, Erik och Lisa Pelling. Några av politikens svar på Jackson 5.

Pelling, Pelling, överallt en Pelling

Lisa Pelling basar för Arena Idé, skriver på Dagens Arena och hörs då och då i panelen i God morgon världen på söndagarna. Tillsammans med Johanna Lindell har hon skrivit den hyllade boken ”Det svenska missnöjet”. Men håller man sig runt Uppsalatrakten hittar mand ett Pellingsyskon nästan överallt. Brodern Erik Pelling leder kommunstyrelsen i växande Uppsala, som vid sidan om de tre storstäderna är enda 200 000+staden. Det finns däremot 15 100 000+städer.

Och den som kollar Hyresgästföreningen hittar där regionchefen Johan Pelling. Syskonet Maja har däremot lämna Uppsala, men är Saco-ordförande på Göteborgs universitet. Bara Ola av syskonen verkar ha valt bort politiska eller fackliga världen. Han jobbar med webbutveckling.

* * *

Lobbyist satt på riksdagsstolen

Ulrika Karlsson (M) var riksdagsledamot från 2006 men tappade platsen efter 2018, och gick till lobbybranschen där hon numera är delägare på The Labyrinth.

Altinget uppmärksammar att hon nu är tillbaka i riksdagen som ersättare, och ska vara kvar till i augusti. Engagemanget i lobby-labyrinten är ”vilande under perioden i riksdagen”, säger hon själv.

Vi som trodde lobbyister i allmänhet led av sömnbrist…

* * *

Mamma, pappa, barn

För 450 000 dollar kan du nu köpa Rufus Wainwrights lya vid Gramercy Park i New York. Visserligen bara en enrummare med sovalkov, men tänk på proveniensen!

Rufus Wainwright  är en egensinnig artist som spänner över hela den musikaliska skalan. Men varför skriva om honom på Andra Kammaren som mest uppmärksammar politiska grejor? Jo, det finns en stark koppling. Rufus liksom syrran Marta Wainwright är barn till Kate McGarrigle och Loudon Wainwright III, den senare något av en rest från 60-talets Bob Dylan-epok med en ensam artist som ihop med en akustisk gitarr gjorde framträdande. Men – mamma Kate McGarrigle och hennes syster Anna McGarrigle stod bakom gamla fina "Complainte pour St. Catherine" från 1974. Ursprungligen tänk som ingångslåt för Montreal Canadiens hemmamatcher, men kom att bli kortvarig som sådan och mer en klassiker som ”politisk” låt.

Inte minst genom svenska versionen "Ingen kommer undan politiken" med svensk text av Ola Magnell som framfördes av Marie Bergman 1977 och senare Marie Fredriksson.

Eller lyssna på mamma Kate och Rufus och Martha i Kates "Talk to Me of Mendocino".

Om lägenheten som nu säljs säger Rufus:

“It’s a total dump, but in a weird way that’s very New York to me. Or what it used to be.”

* * *

Omutat inte bara i Sjöbo

Att vara en omutbar politiker har fått en alldeles ny betydelse under pandemin. Nu gäller det av vara mutebar, annars går det som i Sjöbo eller kanadensiska parlamentets digitala utfrågning av försvarsminister Harjit Sajjan. Försvarsministern skulle just svara på en fråga när det hör ”Oh, f—k! Did you send that to Sajjan?”.

Talmannen Anthony Rota fick tvinga fram en ursäkt från regeringsspartiet Liberals gruppledare i parlamentet, Pablo Rodriguez.

* * *

Fråga till ex-statsministern: Är du utklädd till bordellmamma?

När den tidigare danska statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) gick med sina döttrar på en gala nyligen dök det upp en reporter från kvällstidningen Ekstrabladet.

– Är ni utklädda eller? frågade reportern, och tillade:

– Du har ju lite en bordellmamma i det där, tillade reportern.

Ett klipp med frågorna som låg ute Ekstrabladets sajt orsakade direkt en enorm debatt. Tilltaget har också kommenterats av Helle Thorning-Schmidt:

– Om Ekstrabladet kallar mig en vuxen kvinna i 50-årsåldern, som trots allt varit statsminister, för nedsättande saker vad säger då Ekstrabladet om andra kvinnor? Undrade hon på Instagram.

Tidningens chefredaktör Kristoffer Eriksen har nu fått gå ut och be om ursäkt. Han försvarar sig en aning genom att hävda att det var satir, men det går så där…

* * *

Svar på: Vem där?

Folkpartiets vallåt 2010 skrev av Mikael Wendt. Han och Christer Lundh låg framförallt bakom ”Fyra bugg och en Coca-cola”, som vann svenska schlagerfestivalen 1987 med Lotta Engberg.

Men den nästan lika kända versionen är den här, med Carl Bildt:

* * *

Rosornas krig i smedvärlden

Daniel Färm blev putt, och skrev ett svar:

Men till slut kunde de också sluta Rosornas fred:

* * *

Presidentparet Biden träffar presidentparet Carter. Fast alla pratar om hur gigantiska Bidens förefaller vara kontra Carterparet.

* * *

Lika som bär

Skådespelaren Rolf Skoglund, och författare och artisten Ulf Lundell

Bonus-lika som bär

John Mellkvist, "åldersombudsman", och Barbro Westerholm, riksdagens mest årsrika

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!