Här är S-ministern som kör cabbad Porsche

Text: Andra Kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

Regeringen styr landet, men vad styr regeringen? Andra Kammaren har svaret!

Nio av regeringens ministrar kör svenskt, eller åtminstone en svenskproducerad Volvo. Försvarsministern verkar vara den största bilnostalgikern, och ministern som ansvarar för vägarna den som kanske mest är lockad att trycka på gaspedalen. Tillgången till släp är också betydande i regeringen, och då tänker vi inte på det som behöver släpas runt i form av politiska laster.

Och endast tre ministrar saknar fordon. Men arbetsmarknadsministern kan ta sig fram även i oländig norrländsk terräng.

Här är hela listan:

  • Stefan och Ulla Löfven har inga registrerade fordon. Behöver knappast, det är Säpo-bilar som gäller.

[caption id="attachment_618664" align="alignnone" width="764"] Säpo-bil på uppdrag[/caption]

  • MP-språkröret och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund har en Ford Focus 1.8 Herrgårdssvagn 2007.

[caption id="attachment_618662" align="alignnone" width="400"] Bolundbil[/caption]

  • Civilminister Lena Micko åker med sambons VW Tiguan 2.0 TSI 4Motion - 2018.

[caption id="attachment_618665" align="alignnone" width="537"] På körning för paret Hallgren och Sundström? Foto: Bilweb[/caption]

  • Utrikeshandelsminister Anna Hallberg har endast ett släp registrerat: Tgab 8120B från 2002. Sambon Anders Sundström gör däremot rejält avtryck i fordonsregistret och har en för en östermalmsbo anmärkningsvärd fordonspark. Där finns tre (!) släpkärror: Etna 50 (1965), Br Fransson (1980) och TIAB 4P 3913 Inline (2003). Tre (!) snöskotrar: Ski-Doo Grand T 600 ACE (2012), Lynx 59 Yeti 600 ACE (2015) och Ski-Doo Grand T 550 (2011). Samt en traktor, New Holland TD80D 4WD (2006). Ovanpå det de för innerstadsbruk mer anpassade personbilarna Saab 9-5 Linearsport SED (2003) och Volvo S90 D4 AWD (2017).
  • Socialminister Lena Hallengren kör en Volvo XC60 D4 (2016).
  • Utrikesminister Ann Linde är inte registrerad för någon själv men träffar hon president Macron kan hon alltid berätta att maken Mats har en Renault Clio halvkombi (2019).
  • Ardalan Shekarabi har inga egna fordon, men hustrun Ann Therese står på en Volvo V70 2.0 Flexifuel (2008) och ett släp Thule FU (2009). När hon inte kör polisbil.
  • Varken utbildningsminister Anna Ekström eller maken Lars är registrerade på några fordon.
  • Finansminister Magdalena Anderssons man Richard Friberg har en Peugeot 308 SW 1.6 e-HDI (2012).
  • Näringsminister Ibrahim Baylan kör svenskt: Volvo V70 D4 (2012).

[caption id="attachment_618668" align="alignnone" width="696"] Tomas Eneroth vill skapa känslan av att hålla i ratten på en Porsche Boxster. Foto: TT[/caption]

  • Infrastrukturminister Tomas Eneroth ger sig ut på vägarna i en Volvo V40 Cross Country D4 (2013). Om det inte är sommartid, då passar det nog bättre att fräsa runt i Småland i den cabbade svarta Porsche Boxster S (2002). Ett välskött och inte allt för milbelastat exemplar av en sådan säljs just nu på Bilwebb för 185 000 kronor.

  • Försvarsminister Peter Hultkvist kan nog också lockas att sommartid ta ut sin ljusgula Volvo Amazon från 1966 (från när Amazonen fyllde tio är som bilmodell). Annars åks det i en Toyota RAV4 (2002) eller en Dacia Duster 1.5 Blue dCi (2018).
  • Justitieminister Morgan Johansson kör en Toyota Avensis Kombi 2.0 (2006).

[caption id="attachment_618677" align="alignnone" width="603"] Miljöpartist-Mitsubishi. Foto: Bilweb[/caption]

  • Kulturminister Amanda Linds make Björn Ola har svart Mitsubishi Outlander PHEV (2014).
  • Hemma i EU-minister Hans Dahlgrens garage står en tysk, VW Golf Variant 1.0 TSI (2017).
  • Forsknings- och kunskapsminister Matilda Ernkrans make kör en Skoda Octavia Kombi 1.4 TSI Green Tec (2017).
  • Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen saknar fordon.
  • Landsbygdsminister Jennie Nilsson kan nyttja sin Mazda 2 1.3 (2012) för bilturer på halländska landsbygden, kanske blir det en tur till Hylte?
  • Biståndsminister Peter Eriksson har en Volvo V70 2.4 D (2008) och en traktor, en Valmet 604-4 (1985).

  • Inrikesminister Mikael Damberg kör Volvo XC70 D4 AWD (2015).
  • Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman med familj står inte registrerade på något fordon.
  • Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark rattar en Renault Clio 1.2 Eco2 Flex Fuel (2011) eller en Volvo V60 D4 (2018), maken Tommy har kanske parkerat sin terrängskoter i hemtrakterna i Norrbotten, en Valmet Lynx GL 3900 Sync (1989) gör sig inte så bra i trakten av Järla sjö i Nacka.
  • Vice statsminister Isabella Lövin har inga egna fordon, sambon Lasse är något av en släpkonnässör och har en intressant uppsättning . I den finns tre (!) släp: Åkland 750 GS III (1976), Tranesläpet 625 (1977) och Kabe Kafo F1330 HD (2006). Bilinnehavet utgörs av en Kia Soul (2019) och en VW Passat Variant 1.4 EcoFuel (2009). Fast helst drar han nog ut på vägarna i sin moped, en röd Qingqi QM 50 QT-6.

[caption id="attachment_618657" align="alignnone" width="259"] Ingen EU-moppe utan en MP-moppe.[/caption]

* * *

Gröna gäster i fackets röda högborg

LO och Centerpartiet kan ofta beskrivas som motpoler i fråga om arbetsmarknadspolitik och arbetsrätt. C-inspelen i januariavtalet om att lätta på turordningsreglerna i las har fått LO men också de andra centralorganisationerna att ryta högt. Men samtalsklimatet är inte så dåligt som man kan tro.

I veckan var Centerpartiets riksdagsgrupp inbjuden till LO-borgen för att träffa ledningen med Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen. Ett tiotal dök upp, bland annat Martin Ådahl som beskrivs som arkitekten bakom C:s hållning i arbetsrättsfrågor.

Över en närodlad (?) vegetarisk buffé rådde enligt uppgift en ”god stämning och bra diskussioner”.

Någon C-ledamot fann anledning att nostalgiskt påminna om kohandeln mellan S och dåvarande Bondeförbundet 1933. Då fick bland annat S vika sig för Bondeförbundets krav att nödhjälpsarbeten skulle avlönas lägre än på vanliga arbetsmarknaden. Det motsvaras av dagens krav på lägre ingångslöner från C.

* * *

[caption id="attachment_618667" align="alignnone" width="837"] Fredrik Reinfeldt i allianslaget mot de rödgröna. Foto: TT[/caption]

Moderaternas ex-ledare tar itu med utanförskapet på plan

Fredrik Reinfeldt gör comeback – fast inte i politiken. Den idrottsintresserade f d basketspelaren, partiledaren och statsministern kandiderar däremot till Djurgården Fotbolls styrelse.

– Frågan kom innan det var klart hur det skulle bli med en eventuell serieseger i allsvenskan. Det var inte ett utslag av det. Om man har som idé att bara göra saker för Djurgården när det går bra, då hade jag inte överlevt 1970- eller 80-talet. Det har varit ganska många tunga år med Djurgårdens fotbollslag, säger han till Expressen.

Politiken och idrotten har starka band. Inte sällan i personallianser. Helge Berglund var borgarråd (S) i Stockholms stad och var samtidigt ordförande i Svenska Ishockeyförbundet under åren 1948–1973, när hockeyn etablerade sig på allvar i Sverige. Tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn var ett tag ordförande för Djurgården Hockey, och den definitivt mest högljudde DIF-supportern på hemmamatcherna på Isstadion och senare Globen (Andra Kammaren kan vittna om det).

Eric Persson var legendarisk ledare för Malmö FF 1937–1975 (!) och kom ur arbetarrörelsen. Belönad med Brantingmedaljen utdelad av Olof Palme.

I dag då? Jo, förutom att Reinfeldt kandiderar finns det några politiker i de allsvenska fotbollslagens styrelser:

  • Ingvar Carlssons dotter Ingela Carlsson, tidigare informationschef för S, sitter i styrelsen för Elfsborg.
  • Karl-Erik Nilsson, Fotbollförbundets ordförande, var tidigare kommunstyrelseordförande (S) i Emmaboda 1994-2006.
  • Katarina Berggren, tidigare kommunstyrelseordförande i Botkyrka och biträdande partisekreterare (S), sitter i AIK:s huvudstyrelse.
  • Py Börjesson, tidigare borgarråd (S) i Stockholms stad, är suppleant i Hammarby Fotboll.
  • Britt Bohlin, tidigare gruppledare (S) i riksdagen, numera Nordiska rådets sekreterare, sitter i styrelsen för Östersunds FK.
  • Thomas Bodström, tidigare justitieminister (S), sitter i fotbollsunionen FIFA:s etiska råd.

Som synes är S-dominansen rätt stark. Så Reinfeldt har ett visst utanförskap att jobba med. Fast för säkerhets skull har Fotbollförbundet en lobbyist som ska lobba (politiskt alltså) mot politikerna – hon kommer också från Socialdemokraternas lag.

* * *

Inte alla heter Glenn i Liverpool

Eric Sundström, till vardags omvärldstrateg på LO, torde vara en av The Reds mest inbitna anhängare i Sverige. Möjligen i viss konkurrens med den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson. Detta har vi skrivit om tidigare.

Men under Sundströms senaste Liverpool-visit inträffade två starka höjdpunkter:

1) Han fångades så av stämningen att han fick en släng av diktarnerven och ut kom följande poem:

”En dag i livet.
I staden jag älskar.
Sjunger på den heliga marken jag älskar.
Hänger med vänner jag älskar.
Tittar på laget vi älskar.
Europas mästare.
Världens bästa lag.
Högst upp i ligan med en mil.
Vi gör staden röd.
Med ett hjärta lika stort som Liverpool.
Det här är bättre dagar.
Och det är ingen synd att vara glad att du lever”

Men den andra kanske ändå måste beskrivas som resans verkliga höjdpunkt:

2) Mötet med Glenn Hysén (tidigare back i Liverpool (och IFK Göteborg))

[caption id="attachment_618666" align="alignnone" width="714"] Glenn Hysén och Eric Sundström har dä gött på en pub i Liverpool. Foto: Facebook[/caption]

Stort! Och nu undrar vi vilken Europeisk arbetsmarknadskonferens som Ylva Johansson tänker förlägga till Liverpool.

* * *

KD – till havs på Ålands hav!

Partiernas kommundagar brukar vara rätt stillsamma tillställningar på någon konferensanläggning där kommunala företrädare A) säger att staten har för många riktade bidrag, B) säger att skatteutjämningssystemet är orättvist och C) att det är för lite av allt.

Kristdemokraternas kanske blir lite mer rajtan-tajtan. Förutsättningarna finns i alla fall:

* * *

Vi ska inte ge oss in på analyser eller kommentarer om valfiaskot i Iowa. Vi tycker det sammanfattas bäst och fullständigt i en rubrik från Berglingske:

* * *

Lika som bär

Håkan Isacsson, källan i IB-affären 1972, och Marit Paulsen, sedermera Europaparlamentariker i TV-debatt 1972. Foto: Skärmdump SVT Play

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]